Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Népbetegség, az allergia

Népbetegség, az allergia

Az allergia görög eredetű szó, eltérő reakciót jelent. Az allergia egy immunológiai folyamat, szervezetünk túlzott és káros
válaszreakciója ártalmatlan anyagokra, mint például a virágpor, vegyszerek,
különféle élelmiszerek.
Az allergia nem feltétlenül betegség, hanem egyfajta túlérzékenység.
A betegek száma folyamatosan nő, ez magyarázható az emberi szervezet
ellenálló képességének változásával is.

A betegségek előfordulása az utóbbi években egyre nagyobb, és elsősorban a gyermekekben figyelhető meg a betegség gyakoriságának nagy mértékű növekedése.
Az összesített adatok szerint a magyar lakosság kb. 30%-35%-a szenved valamilyen allergiában.

Az allergia főbb kiváltó okai lehetnek, légszennyezés, a dohányzás, rendezetlen környezet, egészségügyi változások, a rendszeres mozgás hiánya, valamint a táplálkozási szokásaink is befolyásolják.

Az öröklődés is szerepet játszik a kifejlődésénél, de emellett az életmód, és életfelfogás is esélyt adhat arra, hogy az allergia valamilyen formája kialakuljon. Befolyásoló tényezők lehetnek az alábbiak: a környezet szennyezettsége, káros sugárzások (elektroszmog), klímaberendezések, időjárási fronthatások, szervezetünk állapota, és a lelki állapotunk.
Az allergiákat három fő csoportba oszthatjuk, gyomor-béltraktus allergiákra és légúti allergénekre, valamint a bőr-kontakt allergiákra. Az első csoportba tartozik a jól ismert élelmiszer allergia, a gyógyszer allergének, élelmiszer színezékek, tartósítószerek. A második csoport allergénjeit a pollen, a házi por, a virágpor, lisztpor, a penészgomba képviselik. Az utolsót, a harmadik csoportot a kozmetikumok, ékszerek, fémek, ruházat, a rovarcsípések, illetve háziállatok alkotják.
A kezdeti tünetek minden esetben a fejfájás, köhögési roham, gyomorgörcs, hasmenés, kiütések, és bőrviszketés a jellemző. Erőteljesebb jelzések lehetnek még a tüsszentési, orrfolyás, orrdugulás, légszomj, szájüregviszketés, valamint kötőhártya gyulladás is.
Az allergiás beteg kezelésénél a leglényegesebb, hogy felkutassuk, hogy milyen hatások okozzák a tüneteket, minden betegnél egyénileg kell az okokat szemügyre venni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás