Az asztma

Az asztmás rohamot kiválthatja a tüdőbe került irritáló anyag, legtöbbször füst, hideg vagy meleg levegő, virágpor, penészgomba, vagy poratka, a hormonszint ingadozása, valamint a stressz és a düh. Időnként azonban nincs egyértelmű oka.
Asztmás roham alkalmával a tüdőben a hörgőcskék begörcsölnek, ami nehézlégzést, köhögést és mellkasi nyomásérzetet eredményez. A görcs következtében hisztamin és számos más olyan vegyület szabadul fel, amely gyulladást idéz elő a hörgőcskék falában, így ezek megduzzadnak, tovább csökkentve a légutak átmérőjét. A hisztamin serkenti a légutakat elzáró nyák termelését is.
A roham jelentkezésekor próbáljunk nyugodtak maradni, mert a pánik felerősítheti a tüneteket. Vészhelyzet esetén igyunk egy jó erős kávét vagy egy energiaitalt. Mindegyikben sok ugyanis a koffein, amely kémiai rokonságban áll az asztma kezelésére használt teofilinnel, és segít megnyitni a légutakat.
A hagyományos kínai orvoslásban évszázadok óta használják a ginkgo bilobát az asztma kezelésére. Egy tanulmány szerint ez a növény gátolja a vérben található, légúti görcsökért felelős fehérje működését. Egyes kutatók szerint a magnézium ellazítja a légutakat, szedjük rendszeresen pezsgőtabletta formájában.
A tonhalban, a lazacban, a makrélában és más olajos húsú halakban található ómega-3 zsírsavak hasonló módon hatnak, mint az asztma elleni készítmények egy csoportja. Ezek gátolják a légutak gyulladását okozó vegyületek működését a szervezetben.
A megelőzésre fokozott hangsúlyt kell fektetnünk ennek a betegségnek az esetében is. Ne dohányozzunk, a dohányfüst erősen irritálja a légutakat. Együnk többször keveset, és lefekvés előtt már ne fogyasszunk semmit. A gyomorsav felfelé áramlása ugyanis szintén kiválthat asztmás rohamot.
Az asztmás betegek kb. 5 százaléka allergiás a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre, pl. az aszpirinre és az ibuprofenre. Ha mi is közéjük tartozunk, kizárólag aszpirint nem tartalmazó fájdalomcsillapítót alkalmazzunk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás