Poratka allergia

Mi az a poratka allergia?

A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, azokra a fehérjékre, amelyeket a poratka választ ki emésztése során. Ezek a fehérjék megtámadják a légutakat és szénanáthát vagy asztmát okoznak. Egyes esetekben kialakulhat ekcémás reakció is azoknál, akik hajlamosak rá.
A poratka megtalálható minden otthonban. Ezek a mikroszkopikus élőlények, jól megélnek a meleg és nedves környezetben, a lakásban, valamint jókat esznek a lehullott emberi bőrből. Az atkák szívesen élnek az ágyban, mivel a nap harmadát az ágyban töltjük, így könnyen juthatnak táplálékhoz. A belélegzett nagymennyiségű poratka allergén, ezért a legtöbb esetben allergiás tüneteket okoz

Hogyan lesz valaki allergiás a poratkára?
Az atkák ürüléke tartalmaz néhány olyan fehérjét, amit az emésztése során választ ki. Amikor ezeket a fehérjéket az ember belélegezi, vagy a bőrére kerül, irritációt okoznak, és a szervezet antitesteket kezd el termelni. Ezek az ellenanyagok hisztamin termelődést váltanak ki, amelyek létrehozzák az irritációt a felső légutaknál (ezek a tipikusan az asztma és a szénanátha tünetei) A fogékonyságot az allergiára, gyakran örökletes tényezők okozzák.
Ellentétben a pollenekkel, a poratka állandóan jelen van, ezért egész évben okozhat allergiát. Az atka emésztése során keletkező végtermék kiszárad a felületeken, és a levegőbe jut, amikor valaki rálép a szőnyegre, leül egy székre, vagy megrázza az ágyneműt, és így a levegőből belélegezve okozza az allergiás tüneteket az embereknél.

Milyen tünetei vannak a poratka allergiának?

• szénanátha, orrfolyás, viszketés, tüsszögés.
• könnyezés.
• asztma, légzési nehézség.
• ekcéma, aminek rosszabbodása figyelhető meg.

Mi okozhatja a tünetek súlyosbodását?

• A légszennyezés, a dohányfüst, a kipufogó gázok

Hogyan állítja fel az orvos a diagnózist?

Ha a orvossal konzultálva kiderítjük, hogy hol és hogyan jelentkeznek a tünetek, akkor könnyen megállapítható, hogy az adott tüneteket esetlegesen a poratka okozza-e. Bőrvizsgálatokat és különböző vérvizsgálatokat is lehet használni, hogy megerősítsük a poratka allergiát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kiválasztás!

A homeopátiás szer természetes alapanyagokból készül, ezek a szerek olyan információkat tartalmaznak, aminek a segítségével …

Leave a Reply