Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Információk az allergiáról

Információk az allergiáról

Majdnem mindenkinek ismerős ez a téma, allergia. Állandó tüsszögés, orrfújás, könnyező, viszkető szemek. És ezek a kellemetlen tünetek természetesen a legjobbkor, nyár végén és ősz elején jelentkeznek, amikor az ember pihenhetne, nyaralhatna.
Sajnos nem néhány ember problémája ez, hiszen augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved. A helyzet még rosszabb, ha figyelembe vesszük, hogy a parlagfű Magyarországon mintegy ötmillió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít. Nagyon fontos lenne, hogy a lehető legtöbb parlagfűt kiirtsuk a földekről, hiszen, aki allergiás, annak nagyon nehéz átvészelni ezt a két hónapot.
A parlagfű-allergia legfőbb tünetei az orrfolyás, könnyezés, szemviszketés, stb. A parlagfű pollenszórása általában július közepe táján indul, de az időjárás függvényében ez egy-két hetet eltolódhat. A kezdeti időszakban viszonylag alacsony a pollenkoncentráció, azonban augusztus elejétől ez a szám rohamosan nő. Augusztus 20-a táján már légköbméterenként 150-300 darab pollen is előfordult a levegőben.
A parlagfű pollenje a légutakon keresztül kerül be a szervezetünkbe, így az általa okozott allergia elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz, azonban elvétve előfordulhatnak ekcémás tünetek is. Előfordul, hogy az allergiás tüneteket nem kizárólag a parlagfű pollenjei váltják ki, van, hogy más növények is felerősítik a hatását. Ilyen például a fekete üröm, paradicsom, görögdinnye. Ezek az ételek nagyon hasonlítanak a parlagfűre, így amikor a szervezet védekezése a parlagfű pollenje miatt aktiválódott, ezekre is ugyanolyan reakcióval válaszol.
A parlagfű-allergia leghatékonyabb kezelési módja a tüneteket kiváltó allergén elkerülése, azaz egy pollenmentes vidék keresése. Erre Magyarországon sajnos nem sok lehetőség nyílik. Hosszú virágzási időszaka miatt a külföldi út is csak kivételes esetekben, elsősorban gyenge allergiánál jelenthet megoldást.
Az orvostudomány mai állása szerint az allergiát nem lehet gyógyítani. A kezelések csak a tünetek elkerülésére, vagy a teljes tünetmentesség elérésére irányulnak.
Így aztán kénytelenek vagyunk a parlagfű elkerülésével próbálkozni. Mindenkinek sok sikert hozzá!

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply