Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Az anafilaxia (rovrcsípésallergia)

Az anafilaxia (rovrcsípésallergia)

Az anafilaxia általában a klasszikus allergiás reakció jele. A rovarcsípésnél elsődleges hiba – a rossz beidegződés szerint – úgy gondoljuk, a kalciuminjekció mindent megold. A mai korszerű szemlélet szerint azonban az elsődleges gyógyszer az adrenalin és származékai. A többi gyógyszer – az antihiszraminol, a szteroidok – segítenek, de nem azonnal.
Azért napon fontos a pontos kivizsgálni, mert néha előfordul, hogy a méh vagy darázs a mérget olyan szerencsétlenül juttatja a szervezetbe, hogy az azonnal az érpályába kerül. Mivel a vérbe idegen fehérjék jutottak, ilyenkor is felléphet anafilaxiás roham, de ez nem valódi allergia: a következő rovarcsípés helyi tüneteken kívül semmit sem fog okozni.
Ma már igen korszerű tesztek állnak rendelkezésünkre, amelyekkel bizonyítani tudjuk az allergiát. Ha tisztázódott, hogy valódi rovarcsípés-allergiáról van szó, akkor – veszélyessége miatt – célszerű haladéktalanul elkezdeni az immunterápiát egy szakintézetben. Hangsúlyozom, hogy szakintézetben, mert a szülők, a betegek gyakran nem értik, miért nem adhatja be az injekciókat a háziorvos. Ritkán ugyan, de előfordulhat, hogy az injekció hatására a betegnek tünetei lesznek, ezért feltétlenül olyan helyen kell kezelni, ahol rendelkeznek a sokk elhárításához szükséges eszközökkel és személyzettel. Ezzel természetesen senkit sem szeretnék elriasztani a kezeléstől, hiszen a rovarcsípés-allergia esetében 90 százalékos a gyógyulási arány, csupán a figyelmet kívánjuk felhívni arra, hogy a kezdési utasításokat be kell tartani.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

Leave a Reply