Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Csalánkiütés, allergiás vizenyő

Csalánkiütés, allergiás vizenyő

A viszketéssel járó csalánkiütést mindenki jól ismeri, különösen gyermekkorban gyakori.
Jellegzetes megjelenési tormája a fehér duzzanat (ödéma), körülötte piros udvarral. A csalánkiütések összefolyhatnak,
de állhatnak egyesével is. Az allergiás vizenyő (orvosi nyelven Ouincke-ödéma) ugyanolyan rnechanizmussal alakul ki, mint a csalánkütés, de amíg a csalángöb általában a„keményebb” bőrterületeken, addig az ödéma a lágyrészekben jön létre. Ezért láthatjuk az ajkak, a nyelv, a szemhéjak és esetenként a nemi szerv duzzanatát.
Mi okozhatja a betegséget? Leggyakoribbak különösen gyermekkorban- a féregfertőzések, néha bizonyos baktériumok. Kialakulhat a betegség allergének által kiváltott allergiás reakcióval is. Az akut esetek nagy részét azonban nem valódi allergia, hanem gyomorrontás okozza, és amint rendeződik a beteg állapota, a csalánkiütés elmúlik. Akut csalánkiütést egyes gyógyszerek is kiválthatják, melyeket elhagyva a tünetek azonnal megszűnnek.
Akutan jelentkező csalánkiütés spontán vagy gyógyszerrel elmúlhat, de nagyon sokszor hónapokig is elhúzódik. Ha nem tudjuk bizonyítani valódi allergiás eredetét, és nem tudjuk kiküszöbölni az allergént, akkor sajnos sokáig vissza-visszatérhet a betegség.
Mi a teendő Csalánkiütés és allergiás ödéma esetében? Ha féregfertőzés okozza, akkor féregűző szereket kap a beteg, bakteriális fertőzésre antibiotikumot, ha gyógyszerre érzékeny, akkor teljes tilalom a kérdéses gyógyszerre, ha allergiás, akkor meg kell próbálni az allergént kiiktatni az életéből. Ha ezek a próbálkozások sikertelenek, az orvos tüneti kezelést rendel, tehát olyan készítményeket ír fél, melyek megszüntetik a tüneteket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség, viszketek! – Mit kell tudni a fémallergiáról?

Sokan nem is sejtik, hogy a bizsukkal, órákkal, övcsatokkal és egyéb fémeszközökkel érintkező bőrük miért …

Hozzászólás