Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Rovarcsípés által okozott allergia

Rovarcsípés által okozott allergia

Időnként olvashatunk az újságban olyan híreket, melyek rejtélyes közúti balesetekről számolnak be: semmilyen magyarázat nincs arra, hogy az egyébként egészséges vezető miért tért át a bal oldalra, vagy miért zuhant Ie a szakadékba. Az utóbbi időben merült fel annak gyanúja, hogy a balesetet szenvedő emberek rovarcsípés által okozott allergiás tünet miatt vesztették el gépük feletti uralmukat. Bármilyen alapos is a törvényszéki boncolás, számtalan esetben elkerülhette a patológus figyelmét az apró – és az idő rövidsége miatt reakciómentes – szúrásnyom.
Hazánkban elsősorban a méhek és darazsak szúrása szokott allergiát kiváltani. Az, első csípés helyileg kialakult tüneteken kívül más panaszt nem okoz, a második, harmadik, esetleg sokadik alkalommal azonban a szúrás után pár perccel típusos anafilaxiás roham alakulhat ki.
Az anafilaxia általában a klasszikus allergiás reakció jele. Annak ellenére, hogy bármely allergén kiválthatja, de a leggyakrabban a méh- és darázscsípés-allergia okozza. A beteg az incidens után pár perccel szédülni kezd, majd nagyon „ver” a szíve, az arca hirtelen kipirul, mellkasában szorítást észlel, úgy érzi, hogy a feje bedagad, nyelési nehézsége, hányingere támad és hányhat is. Ha nem szüntetjük meg a tüneteket, akkor a továbbiakban lezuhan a vérnyomás, a pulzus erősen megemelkedik, a beteg légzése kihagyhat, sőt a szíve is megállhat. Ilyen esetben azonnal mentőt kell hívnunk. Azt a végtagot, amelyet a rovar megszúrt, körkörösen leszorítjuk; ha kell, mesterséges Iégzést alkalmazunk. Amikor a mentők megérkeztek, a beteg mát szakszerű ellátást kap.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

7 hozzászólás

 1. Nekem darázs allergiám van, rettegek tőlük. :( Egyszer bedagadtam és majdnem baj lett.

  • Az bizony nagyon rossz lehet. Sajnos ezek a darazsak már nem a régiek, ahogyan a szúnyogok sem…szerintem már mutánsak :) Ittál már csípés után kálciumot? A lányomat szúnyog csípte meg egy pár helyen és bedagadt az arca. Elképesztő mi lett ezekkel az állatokkal. Nekünk a kálcium pezsgőtabletta hatott.
   Köszi a hozzászólást! :)

 2. Bevittek mentővel a kórházba és ott kaptam igen.

  Bár egész vicces volt ( így utólag ), hiszen egy tipikus első randin történt a dolog. Mondjuk annyira rosszul nem sült el, hiszen azóta a srác a férjem lett! :)

 3. Igen, gyakran előjön a történet! :) köszi

 4. Ágoston Bíborka

  Nyáron rátaláltam egy sol-X gélre, ami a rovarcsípésekre való és több féle csípésre is kipróbáltam és tényleg használt. még most is mindig a táskámban van, hátha szükség lesz rá…

Leave a Reply