Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Gyógyszerallargiák

Gyógyszerallargiák

Szerencsére ritka betegségről van szó, amit vagy maga a gyógyszer, vagy lebomlási terméke okoz. A gyógyszerallergiák igen sokrétű immunreakció talaján alakulhatnak ki, ami megnehezíti a betegség télismerését. Amikor nem észleljük a szokásos allergiás immunmechanizmust, nem könnyű elkülöníteni a valódi gyógyszerallergiát a gyógyszer által okozott mellékhatásról, a túladagolás okozta tünetektől és az álallergiától. Mindenesetre, ha valamilyen tünetet észlelünk, célszerű felkeresni az orvost.
Amikor a gyógyszer hasmenést, álmosságot vagy remegést okoz, biztosan nem allergiáról van szó – ezek mellékhatások. Ne csodálkozzunk, ha két-három fejfájás csillapító után a szívünk majd „kiesik”. Ha a beteg antibiotikumot kapott, majd kiütései lettek, nehéz eldönteni, hogy, valóban allergiás-e, vagy éppen kiütéssel járó vírusfertőzés volt. Ezután persze egyetlen orvos sem meri felírni neki azt a gyógyszert. Ez a későbbiekben akkor okoz komoly problémát, ha a beteg valamilyen súlyos bakteriális fertőzésben szenved – ilyenkor az orvos is tanácstalan, hogy mit adjon neki.
Sajnos, a gyógyszerallergiák kivizsgálása ma sem megoldott. Léteznek ugyan laboratóriumi tesztek, vizsgálóeljárások, de egyik módszer sem százszázalékos, mivel a gyógyszerallergia kialakulásában számtalan immunmechanizmus közreműködhet. Ezért kivizsgálására is csak szakintézetben közreműködhet. Ezért kivizsgálásra is csak szakintézetben van mód, ilyen azonban csak elvétve akad az országban. Ha a beteg valóban allergiás a gyógyszerre, akkor célszerű egy kártyát magával hordania, amelyben ezt feltünteti.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply