Kezdőlap / Állatok / Hüllők / A kígyószemű és a rostosujjú gyík

A kígyószemű és a rostosujjú gyík

Kígyószemű gyík Ophisops elegans
Jegyei: karcsú gyík, hátán barnás. Az általában világossötét pepita mintás testoldalt a háttól markáns, a hastól egy kevésbé feltűnő sárgás csík választja el. A hátat és a testoldalt többnyire feketés és sokszor sorba rendeződött foltok díszítik. A has fehéresszürke vagy fakózöldes. Az alsó szemhéj átlátszó „pápaszemet” alkotva összenőtt a felsővel. Hossza 190 mm. Elterjedése: Trákia, Thászosz szigete, a Kaukázus előtere és Nyugat-Ázsia. Élőhelye: füves mezők, nyílt kultúrtájak, ritkás ligetek. Életmódja: egész nap aktív és nagyon fürge faj, gyakran nagyobb állománysűrűségben találni. A hímek látszatharcokat vívnak, anélkül hogy közben megérintenék egymást. A nőstények évente 2-3-szor, alkalmanként 4-5 tojást raknak le. Tápláléka: pókok, legyek, bogarak, hangyák.

Rojtosujjú gyík Acanthodactylus erythrurus
Jegyei: közepes termetű, erőteljes gyík, feje rövid és magas. Testszínezete változó. Háta többnyire szürke, akár 10 világos, hosszanti sáv is futhat rajta, amelyeket kisebb pöttyök tagolnak. Oldalán sötét szegélyű világos foltok láthatók. Farka igenhosszú, a hímeké a tövén feltűnően megvastagodott. A fiatalokat fekete-fehér csíkok díszítik. Farkuk alulról a nőstényekéhez hasonlóan élénkvörös. A negyedik ujjon cafrangos, pikkelyes szegély látható. Hossza max. 230 mm. Elterjedése: a Pireneusi-félsziget és Északnyugat-Afrika.
Élőhelye: száraz, forró, kopár homok puszták. Gyakori a tengerpartokon is. Életmódja: csak a tűző napsütésben élénkül meg igazán. Mozgása bámulatra méltóan gyors, néha pedig csak lassan kúszik. A nőstény 4-6 tojást rak, amelyekből kb. 70 nap múltán kelnek ki az 55 mm-es ivadékok.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kecskebéka fejlődési rendellenességek

A kecskebékáknál felfedeztek fejlődési rendellenességeket, amelyek miatt már környezeti mérgezés hatására is gyanakodtak, onnan adódnak, …

Leave a Reply