Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Az anakonda táplálkozása és szaporodása

Az anakonda táplálkozása és szaporodása

A nagy anakonda szaporodása
Az anakonda párzási időszaka januártól júniusig tart. A párzási időszakban az ivarérett nőstény valóságos feromonösvényt hagy , amellyel egyszerre akár több hímet is magához vonz. Ezek között az illatanyagok között van légi úton terjedő is, ezért a hímek nemcsak a nőstény útvonalának irányából, hanem máshonnan is gyülekeznek a párzásra. A találkozást szertartásos küzdelem követi, amelyben gyakran több hím is részt vehet, ezért megtörténhet, hogy egyszerre akár 12 is körülölelheti a nőstényt. Ez a párzási szertartás eltarthat akár 2-4 hétig is, és úgy néznek ki, mint egy nagy labda, amelyen belül lassú birkózás folyik a párzás a párzás jogáért. Általában a legerősebb hím nyer, de előfordulhat, hogy a nőstény maga választja ki a párját, ezt könnyen megteheti, mivel rendszerint jóval nagyobb a hímeknél. A párzás maga a vízben zajlik. A vemhesség 6 hónapig tart, amely alatt a nőstények ugyanúgy táplálkoznak, mint addig. A rabságban együtt tartott hímek a párzási időszakban sokszor visszautasítják az eledelt.
Az anakonda elevenszülő, a nőstények egyszerre akár 100 kicsit is világra hozhatnak egyetlen szülésnél. A kis anakondák 70-80 centiméter hosszúak, ezért védtelenek a ragadozókkal szemben. A kis anakondák nagyon gyorsan nőnek, egészen az ivarérettségük is, az az 2-3 éves korukig. Ezután növekedésük lelassul, bár életük végéig tart. Átlagos élettartamuk 10 év, de 30 évig is élhetnek.
Az anakonda táplálkozása:
Az anakonda vadászmódszere a krokodilokéra emlékeztet, általában a vízfelszínhez közel lesben állva várja az inni készülő állatokat. Zsákmányát a fején ragadja meg erős állkapcsával és sok, hegyes fogával, majd gyorsan körültekeri. Az áldozatát ezután megfojtja. A zsákmányát egészben nyeli el. Kiakasztható állkapcsának megfelelően a fejénél jóval nagyobb átmérőjű eledellel is elbír. Az áldozat fejnél kezdi a nyelést, amelyet izmainak hullámszerűen végighaladó összehúzódásával is elősegít. A lenyelt testet lassan emészti. Az emésztés akár több napot, de több hetet is igénybe vehet. Ekkor kissé kiszolgáltatottá válnak, ezért biztos rejtekhelyet keresnek, ahol elbújhat.
Az anakonda egy-egy evés után akár több hónapig is ki bírja élelem nélkül. A leghosszabb koplalási időszak, amit feljegyeztek két év volt.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Hozzászólás