Kezdőlap / Állatok / Hüllők / Harapós teknős, az aligátor teknős

Harapós teknős, az aligátor teknős

Az aligátor teknős az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részén és Közép-Amerikában honos. Szereti a lassúbb folyású, zavaros vizű folyókat és tavakat. Kedveli a vízinövényekkel sűrűn benőtt területeket, ahol lesből támad áldozatára. Számuk a világon alacsony, de állománya még stabil. Az aligátor teknős Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájába is bekerült, mint veszélyeztetett fajta.
Jellemzői:
Testsúlya 4-16 kg között mozog, A teknős páncéljának hossza minimum 36 centiméter, maximum 80 centiméter. Az aligátorteknős páncélja gyengén fejlett és nem takarja az állat fejét, végtagjait és farkát. Ez a fajta teknős nem tud teljesen visszahúzódni a páncéljába. Feje vastag, szarus lemezekkel borított. Az aligátorteknős erős szájában nincsenek fogak, hanem egy késéles, csőrszerű horgas állkapoccsal rendelkezik. Nyelvén van egy csali, amely egy kis féreghez hasonlít. A mellső lábán lévő éles, erős karmok darabokra tépik a zsákmányt, ha a teknős nem tudja egészben lenyelni. Szaglása kiváló.
Szaporodás : A hím 3-5, a nőstény 4-6 évesen éri el az ivarérettséget.Áprilistól novemberig tart a párzási idő, amely után a nőstény a homokos talajba ássa a tojásait, amelynek száma maximum 83 darab. A nőstény kedvezőtlen időszakban képes a hímivarsejteket akár egy évig is tárolni, mielőtt megtermékenyülne.
A tojások hőmérséklettől függően 65-130 nap alatt kel ki.
Az aligátor teknősnél a hímek nagyobbak, ez a többi teknősfajra nem jellemző . Agresszív magatartásuk miatt nem tarthatók együtt más fajokkal, sőt még a fajtársával sem.
Az aligátorteknős nem társkedvelő, élete nagy részében egyedül él .Fogságban akár 60 évig is él.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bordás gőte

Jegyei: feltűnően erőteljes alkatú gőte, lapos és széles fején kicsiny gombszemekkel, bőre szemölcsös, izmos lábain …

Hozzászólás