A Himedzsi vár

A japán építészet egyik legcsodálatosabb remekműve Honsú szigetén található, Tokiótól 650 km-re nyugatra. A fából, kőből és némi fém felhasználásával készült Himedzsi várkastély építését 1580-ban kezdték meg a Himedzsi városa melletti hegytetőn, aztán a 17. század legelején kibővítették és megerősítették. Mint utóbb bebizonyosodott, erre nem igazán volt szükség, mert a pazar látványt nyújtó erődítmény nem szolgált háborús események célpontjaként, az ellenség soha nem vállalkozott bevételére.
A Himedzsi helyén már 1333-ban felépült egyébként egy kastély, amelyet 1346-ban megnagyítottak, később pedig leromboltak, s utána emelték a ma is régi fényében pompázó várat.
A fehér falairól, szürkés tetőiről könnyen felismerhető Himedzsi vár valóságos hadmérnöki remekmű. Tűzálló falai a leghevesebb ostromnak is ellenállnának, vizes árkai pedig szinte teljesen megközelíthetetlenné teszik. Terméskövekből épült talapzata rendkívül masszív és teherbíró alapokat biztosít az erődítmény számára. Legjellegzetesebb része a 46 méter magas, többemeletes főtorony, amelyet néhány kisebb torony fog közre. Egy vár leggyengébb részének mindig a kapu számít. A Himedzsinek ebből 84 is van, így rafinált megoldást kellett az építészeknek találnia arra az esetre, ha az ellenséget a kapuknál kellene megállítani. Erre azonban azért sem kerülhetett volna sor, mert tökéletesen álcázott lőrésekkel van ellátva az erődítmény, így az esetleges ostromlókat még jóval azelőtt meg tudták volna állítani, mielőtt azok a vizes árkokon túljutva elérhették volna a kapukat.
Japán e területét felkereső turisták számára maga a vár látványa, a japán építészetre jellemző jegyeivel, és a körülötte elhelyezkedő japán kert szépségével lenyűgöző élményt biztosít.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

Leave a Reply