Kezdőlap / Utazás és szabadidő / Utazási tippek / Az isztambuli Kék Mecset

Az isztambuli Kék Mecset

Isztambul Törökország egyik legpompásabb és leghíresebb városa. Hívták régebben Bizáncnak, Konstantinápolynak is, s ezeken a neveken több nagy birodalom központjául szolgált. A 12 milliós település tele van dzsámikkal, mecsetekkel, utóbbiak közül az egyik legnevezetesebb és legcsodálatosabb a Boszporuszra néző Kék Mecset, mely Isztambul óvárosában található. Nevét a belsejét díszítő kék és zöld csempékről kapta, építtetője I. Ahmed szultán volt, s a fényűző épület 1609 és 1616 között készült el.
A mecsetek a muzulmán vallás templomaiként a napi ötszöri ima helyszínei. Mindig áll mellettük egy minaret, amelynek tetejéről a müezzin a híveket imára szólítja. A Kék Mecsetet 6 ilyen karcsú épület is körülöleli. Mivel a mekkai Nagy Mecset nem akart lemaradni, az ott lévő 6 minaretet az isztambuli mecset felépítése után még eggyel kiegészítették. Pedig Ahmed szultán állítólag nem akart túlzott gőgbe esni, csupán az építésze értette félre a kérdést. Az uralkodó „arany” minaretet akart, a tervező pedig „hatot” értett. A két szó törökül ugyanis nagyon hasonlóan hangzik.
A Kék Mecset szerkezete az imahelyek hagyományos felépítését követi. Udvara közepén kút található, amelyben a hívek megmosakodhatnak. Ezután cipő nélkül léphetnek be a kisebb kupolákkal fedett előcsarnokba, majd a fő kupolacsarnokba. A csarnok imaszőnyegekkel borított. A fő csarnokban, egy imafülkében a mekkai kába kő egy darabját őrzik, középen pedig a szószék áll. A 43 méter átmérőjű és 22 méter magas kupolát 4 darab 5 méter átmérőjű oszlop tartja, s tulajdonképpen ez biztosítja az egész épület szilárdságát. A mecset türbéjében 3 szultán teste nyugszik, köztük I. Ahmedé is.
Mivel ma is imahelyként funkcionál, így a szertartások alatt a turisták számára zárva tart. Amikor látogatható, akkor is kizárólag cipő nélkül és megfelelő öltözetben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mostar, a Balkán gyöngyszeme

Mostar Bosznia – Hercegovina kis ékszerdoboza. Lakosságát és létszámát tekintve a második legnagyobb város, óvárosa …

Hozzászólás