Allergia

Az allergia hazánkban szinte már népbetegségnek számít. Nemtől, kortól függetlenül minden évben egyre több felnőtt és gyermek válik ennek a kellemetlen betegségnek az áldozatává. Legtöbbször a virágok pollenjei okozzák, ám a háztartásban is találkozhatunk vele porallergia néven. Az allergia tünetei lehetnek enyhék, közepesek vagy súlyosak.
Az enyhe allergiás tünetek lehetnek például a kiütés, viszkető, könnyező szem. Az enyhe allergiás reakciók nem terjednek át más testrészekre.
Mérsékelt allergiás reakcióknak lehetnek olyan tünetei, amelyek más részeire is átterjedhetnek a szervezetnek, így többek között a viszketés és a légzési nehézség.
A viszketés súlyosabb tünete, más néven anafilexia, mely egy igen ritka, életveszélyes vészhelyzet. Ebben a stádiumban a szervezet hirtelen válaszol az allergén reakcióra, mely kihat az egész testre. Allergiás tünetek kezdődhetnek például hirtelen viszkető szemmel vagy az arcon megjelenő kiütésekkel, amelyek perceken belül súlyosabb tünetekhez vezethetnek.
Ez lehet különböző mértékű duzzanat, mely kihatással lehet a légzésre és a nyelésre, ami ezáltal igen nehézzé válik. Megjelenhet hasi fájdalmakban, görcsökben a test különböző területein, megnyilvánulhat továbbá hányásban, hasmenésben. Egyes embereknél a súlyosság foka megnyilvánulhat zavartságban vagy szédülésben is.
Gyógyítására, illetve a tünetek enyhítésére több variáció is lehetséges az orvostudományban. Egyes emberek az injekció formájában beadott szteroidokra esküsznek, ám tudni illik, hogy a szteroidok nem hatnak túl jól az emberi szervezetre, magyarul káros.
Egyes orvosok sószobát ajánlanak, mely hosszabb távon csökkentheti, vagy akár meg is szüntetheti a panaszokat. Itt elég pár órát eltölteni a sószobában, és már azonnal érezhető a jótékony hatása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply