Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / A gyökeres gonosztevő

A gyökeres gonosztevő

Augusztusban és szeptemberben Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű allergiától szenved, a tüneteit próbálja csillapítani. A parlagfű Magyarországon mintegy ötmillió hektár területen fordul elő, ebből 700 ezer hektár erősen fertőzöttnek számít.
Nagyon fontos lenne, hogy a lehető legtöbb parlagfűt kiírtsuk a földekről, hiszen, aki allergiás, annak nagyon nehéz átvészelni ezt a két hónapot. A parlagfű allergia legfőbb tünetei a szem viszketése, könnyezése, a folyamatos tüsszögés, orrfújás. – Ezek a tények mindenki számára ismertek, ám akadnak olyan, szintén fontos tudnivalók a parlagfűt, illetve a hozzá köthető allergiás reakciókat illetően, amelyeket esetleg nem sokan tudnak…

Lássuk őket:

A parlagfű allergia leghatékonyabb kezelési módja a tüneteket kiváltó allergén elkerülése, azaz egy pollenmentes vidék keresése. Erre Magyarországon sajnos nem sok lehetőség nyílik. Hosszú virágzási időszaka miatt a külföldi út is csak kivételes esetekben, elsősorban gyenge allergiánál jelenthet megoldást.
Az orvostudomány mai állása szerint az allergiás megbetegedéseket, így a parlagfű okozta szénanáthát, asztmát, ekcémát meggyógyítani nem lehet. A kezelések mindössze a tünetek csökkentését képesek elérni, az immunrendszer fokozott reakciókészségét kitörölni nem tudják.
A kezelés legelső lépése a problémát okozó allergén azonosítása, a szervezet állapotának felmérése, a részletes allergiavizsgálat és allergiateszt. Az allergén ismeretében hatékony kezelési módot jelent az antihisztaminok (tabletta és orrspray formájában) és a szteroidok (orrspray, inhalációs és injekció forma) alkalmazása. Ezeket egészíthetik ki a pollencsapdaként működő orrkenőcsök, a tünetek csökkentése érdekében ideiglenesen használható orrnyálkahártya-lohasztó spray-k, asztmánál pedig a hörgőtágítók.

Mit nevezünk allergiának?

Az allergia a szervezet túlzott reakciója olyan – egyébként veszélytelen – anyaggal szemben, mely egészséges szervezetben semmilyen reakciót nem indít el.
Allergiásak több mindenre lehetünk. Ételallergia esetében az allergén, a tüneteket kiváltó anyag az ételben/italban fordul elő, így az érintett szervek a száj, a gyomor, a bélrendszer. Pollenallergia esetében az allergén a levegőben található, az allergiás reakciók a szemen, az orrban és a tüdőben jelentkeznek. A megoldás bizonyos esetekben egyszerűnek tűnhet, hiszen az ételallergiások kerülik a tüneteket kiváltó ételt, a háziállatok szőrére allergiásak esetleg lemondanak a házi kedvenc tartásáról. A legnagyobb gondot a pollenallergiások számára jelenti a kiváltó allergén kerülése, mely esetükben egyet jelentene a levegővételről való lemondással.

Mikor indul be a parlagfű pollenszórása?

A parlagfű pollenszórása általában július közepe táján indul, de az időjárás függvényében ez egy-két hetet eltolódhat (a pollenszórás kisebb mennyiségben egészen a fagyok beálltáig folyamatosan tart). Ha a korábbi években már június végén, július elején virágzott a parlagfű, akkor azt tapasztalták, hogy kezdetben kevés pollent lehetett regisztrálni, majd július közepétől lassan – légköbméterenként napi három-tíz darabra – nőtt, augusztus elején pedig hirtelen húsz fölöttire emelkedett a levegő pollenszennyezettsége. Augusztus 20-a táján már légköbméterenként 150-300 darab pollen is előfordult a levegőben. Idén már július első hetében megjelentek az első parlagfűpollenek a levegőben, ami a parlagfűre fokozottan érzékenyeknél már akkor allergiás tüneteket válthatott ki (július elején Szeged, Szabadka, Temesvár, Újvidék és még több környező város pollencsapdáiban találtak már parlagfűpollent).
A parlagfű pollenje a légutakon keresztül jut kapcsolatba szervezetünkkel. Ennek megfelelően az általa okozott allergia elsősorban szénanáthás és asztmás tüneteket okoz. Mindazonáltal előfordulhatnak ekcémás tünetek is. Gyakori, hogy a szénanáthás, asztmás, esetleg ekcémás tüneteket nem csak maga a parlagfű okozza, hanem „besegítenek” neki a keresztallergiát adó növények is: például a fekete üröm, paradicsom, görögdinnye. Ezek olyan ételek, amelyek fehérjéi nagy hasonlóságot mutatnak a parlagfű pollenjének allergénjeivel. Emiatt a parlagfüvön aktiválódott szervezet ugyanolyan védekező reakcióval válaszol rájuk, mint ahogy azt a parlagfűre teszi.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ételallergia

Az allergia görög eredetű szó. A régi görögök azon az elven voltak, hogy az allergiás …

2 hozzászólás

  1. Sajnos egyik ismerősöm is prüszköl állandóan a parlagfűtől. Ez az allergia gusztustalan egy dolog.

    üdvözlettel

  2. Kedves Metalati66!

    Na ez az a cikk, amit „zsigerből” írtam…
    Az állatszőrön kívül mindenre allergiás vagyok, persze „4 keresztesen”…

Leave a Reply