Aszód

A Galga-völgy központjában fekvő, városi rangot szerzett települést a 30. sz. főúton vagy a mellette elhaladó ,M3-as autópályán közelíthetjük meg. Közúti és vasúti csomópont is egyben.
Neve az aszó (időszakos vízfolyás) magyar szóból származik. Határában 21 régészeti lelőhelyet tártak fel. A legrégebbi, a Tarackás-dűlőben feltárt, több tízezer éves korú leletet rejtett. Jelentősek az újkőkori település és temető nyomai. A bronzkori leletek földvár létét igazolják. Az ún. Sínai¬hegy mellett húzódik a Csörsz-árka nevű római-szarmata védelmi sánc egy szakasza. A település nevének első okleveles említése 1320-ból való. A török időkben elpusztult, de a XVIII. század elejétől már a Galga vidék természetes központja. A helyi földbirtokosok
Podmaniczkyak támogatásával :758-tól középfokú iskolát tartottak fenn itt az evangélikusok.
A város látnivalói néhány kivételtől e!tekintve a Szabadság tér és környékén találhatók. A millecentenáriumi ünnepségek alkalmából felújított teret kétoldalt zárt sorú beépítés határolja. Az eklektikus polgármesteri hivatal mellett található a Helyőrségi Klub, klasszicista, többször átalakított épülete (Szabadság tér 10.). A tér látványát a Podmaniczky-kastély még meglévő parkja és a régi Podmaniczky-kastély (1 alakú barokk épülete zárja le (Szabadság tér 8.). A kastély tér felé néző földszintes középrésze a régebbi szárny. A beforduló emeletes szárnyat Jung József tervezte (1767-72). Az emeleti ablakok – a terepviszonyokat kihasználva – a középső ablaksorral kerültek egy magasságba. A szárnyak végeit manzárdtetős sarokpavilonokká építette át Jung József. A középső szárny előtt gazdagon formált terasz található. A füles keretezésű ablakot íves és törtvonalú szemöldökpárkány díszíti, a középső nyílás felett családi címerek vannak. Az oldalhomlokzatok is gazdagon díszítettek. A lekerekített sarokpavilonok emeletét kettőzött jón fejezetű pillérek tagolják.
A Sándor-szárny legnagyobb helyisége a sarokpavilon emeletén lévő díszterem. Mennyezetét teljes egészében Kracker János nagy falképe borítja: Az erények diadala (1776). Az allegorikus alakok a különböző erényeket (hit, szeretet…) személyesítik meg. Közöttük mitológiai alakok is vannak. Az oldalfalak nagy része grisaille festésű, amelyet hermák, vázák, festett szobrok díszítenek. tőbbnyire Zach József munkái.
A régi kastély kertjében látható az áthelyezett kapubejáró, ami a kastély melletti önálló füvészkert bejárata volt egykor. Az épületben 1880-tól az ötvenes évekig evangélikus leányneve¬lő intézet működött, jelenleg kollégium és levéltár található benne.
A kastély Sándor-szárnyához csatlakozik a ma szintén iskolai célokat szolgáló Podmaniczky-Széchenyi kastély (Szabadság tér 7.). Kiépülése korábbi gazdasági épület felhasználásával kezdődött a XVIII. század végén. Mai alakját klasszicista átalakítás során kapta. Jelenlegi kerti kapuja az Unikornis kapu, ahol a pilléreken a címereket tartó egyszarvú szobor áll.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miskolc-Tapolca kikapcsolódni vágyóknak

A Miskolc-Tapolcán található park rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt az oda látogatóknak. A park hatalmas területen …

Leave a Reply