Mogyoród

A Somlyó-hegy déli lábánál települt község. Az M3-as autópályáról jó rálátás nyílik a közel fekvő falu házaira, templomára, s a dombon levő katolikus temetőben épült kör alakú kálváriájára.
A település közúton a 30. sz. útról vagy az autópályáról közelíthető meg. A Budapest-gödöllői HÉV mogyoródi állomása a Hungaroring mellett újabbal gyarapodott. Történelmünk egyik emlékezetes helye, mert az akkor Monoroutnak nevezett alacsony “hegylánc” tövében győzte le Géza és László herceg 1074-ben a német császár által támogatott Salamon király seregét. A zsákmányból templomot és apátságot építtettek, de azok nyomtalanul elpusztultak. László király által alapított kolostort nevezik első alkalommal mogyoródi kolostornak, később a név a kolostor köré épült falura is kiterjedt. Régészeti leletek sokasága került elő a településről és környékéről.
A magaslaton álló Szent Mihály tiszteletére szentelt római katolikus templom (Dózsa Gy. u.) 1749-ben épült, Althan Mihály váci püspök költségén. Építéséhez a középkori monostor köveit is felhasználták. A középtornyos templomot a század elején keresztkupolával bővítették, szecessziós stílusban. A főoltáron Guido Reni Szent Mihály képének másolatát helyezték el. A kereszthajó pillérjén Bebo Károly kvalitásos Szent Mihály szobra látható. A templom melletti plébániaépületet eredetileg vadászkastélynak szánta a váci püspök. 1771-ben épült emeletes formában, az udvar felé köríves nyílású tornác díszíti. A belsőben boltozatos helyiségek és eredeti ajtó, ablakok vannak. A templom melletti rokokó Nepomuki Szent János szobrot az utca túloldaláról helyezték át újabb talapzatra. Az M3-as autópályáról is feltűnő megjelenésű kálvária a katolikus temetőben van. Ovális alaprajzú építményében kör alakú boltozott kápolna található. A három kereszten Krisztus és a két lator ónból készült szobra volt. A két szélső alak 1996-ban eltűnt. A temető bejárata mellett balra van a Hősök ligete, ahol a II. világháborúban Mogyoródnál elesett magyar katonák nyugszanak.
A község külterületén fekszik a Hungaroring autóverseny pálya, amelyet az M3-as autópályáról érhetünk el “gyorsabban”. A versenypályát nem csak a Forma 1-es küzdelmekhez használják, más autóversenyeket is tartanak itt, sőt kocsikat is tesztelnek. A legnagyobb esemény a minden nyáron általában júliusban vagy augusztusban rendezett Forma-1 Nagydíj.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Ebben a cikkben a Lillafüredi Anna-barlangról és a Szeleta barlangról lesz szó. Elsőként következzen az …

Hozzászólás