Bátonyterenye

Bátonyterenye Salgótarjántól 20 kilométerre található kisváros mely régebben még a működő bányász dolgozóknak adott otthont.
Nógrád megye harmadik legnagyobb városa,
A városi rangot 1989 ben érdemelte ki.

Bátonyterenye négy fő részből áll:
– Nagybátony
– Maconka
– Szupatak
– Kisterenye

Nagybátony: 1990 ig fontos része volt a bányászatnak ma már inkább turisztikai szempontok a fontosabbak.

Maconka: Bátonyterenye városrésze. Főbb nevezetessége a Maconkai víztározó (Helyieknek csak Halda) ahol a sporthorgászatot űzik leginkább. Többször is rendeztek itt sporthorgászati versenyt.

Bátonyterenye főbb látványosságai:

– Maconkai víztározó/Halastó
– Sulyom hegy
– A nagybátonyi Gyürky-Solymossy kastély
– Mátra
– Szorospatak

Bátonyterenyén egyetlen szálláshely található ez pedig a Szélkakas fogadó, mely az Ózdi út legelején található – Ha a 21 es út felőli oldalról közelítjük meg a várost – Ha busszal érkezünk a busz pontosan előtte tesz le. Innen teljesen bejárható az egész város.

Bátonyterenye Salgótarjánnal illetve Mátraverebéllyel szomszédos.

A város kellemes hely hatalmas sétálásokra, hegyi túrákra. Nem messze a várostól Szorospatakon szokták megrendezni a minden évben sorra kerülő Salgó rallyt is mely a Mátrában található hatalmas kanyargós utakon zajlik. A 90 es évek végén és a 2000es évek elején a rally ezen szakaszát betiltották mert túl veszélyesnek találták az utakat, mindemellett sok halálos kimenetelű baleset is történt a futamok alatt.

Bátonyterenyén 2001 ben hatalmas özönvízszerű esőzés pusztított, ekkor majdnem elvágta a várost a külvilágtól az áradás. Mivel Bátonyterenyéből kettő híd vezet ki – Egyik a 21es út felé alatta folyik a Zagyva a másik pedig a halastó mellett található innen lehet eljutni Egerbe illetve Salgótarján felé – amiket az áradás kis híján elmosott mert kiöntött a Zagyva illetve a halastó.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lillafüred és a Barlangok

Lillafüred Magyarország Észak keleti részén található Miskolc tőszomszédságában. Mind a testnek mind a léleknek felüdülés …

Leave a Reply