Salgótarján

Salgótarján Nógrád megye székhelye már 1950 óta. Régebbi nevei: Salgó, Tarján majd egybeolvadt így lett Salgótarján.

Történetét a honfoglalás idejéig vezethetjük vissza. A 10. század első évtizedében a Tarján nevű törzs birtokolta, melyet a belső gyepűvonal védelmére telepítettek ide. A tarján név török eredetű, mely a tarkan méltóságnévből (tiszteletreméló, vezér) származik. A salgó fénylőt, napsütötte helyet jelöl. A város neve ilyenformán egyszerű összetétellel keletkezett a közeli Salgó-vár és a Tarján törzs nevéből. A török időben elnéptelenedett, ezért semmilyen török emlék nem maradt fent. Mikor újra benépesült a környék főleg szlovákokkal és németekkel valamint visszamenekülő magyarokkal.

Salgótarján a Cserhát, Medves és Karancs hegységek találkozásánál a Zagyva és a Tarján-patak két vízgyűjtőjének két szűk völgyében fekszik. A város legmagasabb pontja az 500 méter magasan fekvő Salgóbánya.

Közlekedése: A 21-es út vagy a Hatvan-Somoskőújfalui vasútvonal.

Kultúrája:. A török korból nem maradtak emlékek, így a környék török kultúrákkal nem, vagy csak csekély részben rendelkezik. A főbb kulturális értékek a palóc hagyományok. Az itt megrendezett műsorok is erről szólnak.

Salgótarjánban minden évben megrendezik a Nemzetközi Dixieland Fesztivált. Ilyenkor híres jazz zenekarok látogatnak el a városba. 2010-ben a fesztivál „Salgótarján-i Jazz Fesztivál” név alatt került megrendezésre.

A Nógrádi Folklór Fesztivál egy Szlovákiával közösen rendezett népművészeti hagyományokat őrző néptánc és népzene (2009-től palóc ételkülönlegességek bemutatója) turnéműsor amelyet 1996.július 31-óta minden évben megrendeznek.

Legfőbb kulturális központja: József Attila Művelődési központ mely Salgótarján főterén helyezkedik el, a Karancs szálló mellett.

Sportrendezvényei:

– Szert Sándor Emléktorna (kosárlabda)
– Október 23-i emlékfutás
– Gabora Gála (focil),
– Salgó Rally (autósport)
– Tarján–Kupa (kerékpárverseny)
– Salgótarjáni Ugrógála

Kultúrális rendezvények:

– Nemzetközi Dixileand Fesztivál (minden év májusa)
– Nógrádi Folklór Fesztivál (minden év július 31)
– Augusztus 20-i ünnep
– Bányarém fesztivál

Látnivalók:

– Salgó vára
– Somoskő vára
– Föld alatti bányamúzeum
– baglyasaljáni szoborpark

Szomszédos városok, falvak:

– Somlyóbánya
– Vizslás
– Kazár
– Kishártyán
– Bátonyterenye
– Somoskőújfalu

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Izraeli út első állomásai

Ha közvetlen repülővel szeretnénk Izraelbe utazni, első állomásunk Tel- Aviv. Ez a város a modern …

Leave a Reply