Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A parlagfű allergia kezelése

A parlagfű allergia kezelése

“Jobb megelőzni, mint gyógyítani”, ez legyen a mottó, amikor a parlagfű allergia kezeléséről beszélünk. Ha tudja, hogy allergiás a parlagfű pollenjére, akkor jobb, ha az orvosi kezelést a pollen szezon megkezdése előtt elkezdi. Bár nem lehet megúszni a parlagfű pollenjével való találkozást, érdemes tisztában lenni vele, hogy az ország mely területein, milyen a parlagfű fertőzöttség és érdemes azokat a részeket elkerülni. Az alapötlet az, hogy megpróbáljuk minél inkább elkerülni a parlagfű pollenjével való találkozást, amennyire csak lehetséges. Az emberek legszívesebben gyógyszerekhez nyúlnának az allergiás tünetek miatt, például antihisztaminokhoz (Allegra, Zyrtec, Clartin, stb), de ezek vénykötelesek. Ilyenkor alternatív megoldásként jöhetnek szóba a különböző orr spray-k és cseppek, illetve homeopátiás szerek, amelyek segítségével csökkenthető a parlagfű által okozott orr, szem és torok irritáció. Ha a tünetek elhatalmasodnának és az alternatív szerek sem segítenek már, mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, hogy a gyógyszeres kezeléssel gátat vessünk az allergiás tüneteknek.

Léteznek még más megoldások is a kezelésre, ilyen például az úgynevezett immunterápia (sajnos az OEP néhány kivételtől eltekintve nem támogatja ezt a kezelést, így eléggé drága), amely növeli a szervezet ellenálló képességét, az allergénekkel szemben. Az immunterápia leginkább egy kúrához hasonlítható, amelyeket oltással, gyógyszerrel vagy csepp formában végeznek és az eljárás lényege, hogy az embernél kialakítják a toleranciát az adott anyaggal kapcsolatban. Természetesen a kezelés előtt fontos, hogy pontosan azonosítva legyen az allergiát kiváltó anyag is, ez a terápia egyik fontos eleme, a másik, hogy a beteg pontosan betartsa az orvosi utasításokat. Az immunterápiának érdemes azonban, a legvégső megoldásnak lenni, előtte ajánlatosabb más módszereket is megpróbálni. Mielőtt ezt a gyógymódot választaná, konzultáljon egy szakorvossal, aki teljesen tisztában van a kórtörténetével.

A parlagfű allergia kezelésében, az egyik nagyon fontos szempont a diagnózis. Általában a bőrgyógyász egy egyszerű vizsgálattal meg tudja állapítani a pollen és azon belül a parlagfű allergiát. Sajnos a parlagfű allergia, az egyik legelterjedtebb allergiás megbetegedés ma Magyarországon, sok ember szenved az allergiás tünetektől, és csak kevesen fordulnak az orvoshoz.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás