Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergiák / Mit tegyünk a parlagfű allergia ellen?

Mit tegyünk a parlagfű allergia ellen?

Magyarországon is egyre nő a parlagfűre allergiások száma. A július közepén-végén virágzó egy nyári növény sok és igen ellenálló, akár 30 évig csíraképes magokat termel, melyek a megfelelő körülményekre várnak a csírázáshoz. A parlagfű pollenje a nyálkahártyára kerülve ingerli azt és szemgyulladást, orrfolyást eredményez, de igen komoly allergiás reakció is kialakulhat arra érzékenyeknél illetve nagy mennyiségű pollen jelenlétekor. De mit tehetünk ellene?

Ahogy azt rengeteg kampányban is láthattuk, Magyarországon nagy hangsúlyt fektet az állam a parlagfű irtására. Sőt, aki elmulasztja saját területén az irtást, az komoly pénzbírságra számíthat.
Hogy ne kelljen irtani, meg is lehet előzni, hogy megtelepedjen a parlagfű, méghozzá erdősítéssel vagy egy jól beállt gyeppel, ezeken a területeken ugyanis nem marad meg a növény.

Ha már sajnos megjelent a növény, akkor lehet gyomlálni, ekkor tövestül kell kitépni, de mindenképpen érdemes kesztyűben védőszemüvegben és maszkban végezni a munkálatokat, hogy kerülje az ember a pollennel való érintkezést. Alkalmazható még kaszálás és vegyszeres gyomtalanítás is, de ezek csak megfelelő növekedési, fejlődési fázisban hatékonyak!

Azok akik tisztában vannak azzal, hogy allergiásak a parlagfű pollenjére, igyekezzenek kerülni a vele való érintkezést. Utazás során ne húzzuk le a kocsiban az ablakot, ne feküdjünk a szabadban a földre és a lakás szellőztetését is a késő esti órákra hagyjuk! Ha ezeket mégsem tudjuk betartani, különböző allergia gyógyszerek, szemcseppek és orrspray- k enyhíthetik a kellemetlen tüneteket.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Takarítsuk ki magunkat az allergiából

Ha folyamatosan tüsszögünk, köhögünk, könnyezik a szemünk, ideje gyanakodnunk arra, hogy bizony ez nem megfázás, …

Leave a Reply