Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az akupunktúra és a szezonális allergiák

Az akupunktúra és a szezonális allergiák

A szezonális allergia tünetei: orrfolyás, tüsszögés, könnyezés és szemviszketés. Ezek a tünetek mindig visszatérnek az év egyes részeiben (főleg tavasszal és ősszel) és okoznak sok szenvedést a magyar lakosság nagy részének. Mivel sok embert érint a probléma, ezért több milliós iparág épült az allergiás emberek gyógyítására.

A nyugati orvoslás azt a nézetet vallja, hogy a szezonális allergia egyfajta azonnali túlérzékenységi reakció, amely akkor jelentkezik, amikor a szervezetben lévő antitestek kölcsönhatásba kerülnek a levegőben lebegő anyag részecskékkel, mint például a pollen. A nyugati orvoslás leírja, hogy az antitestek több szervben is megjelennek az allergiás reakciók által, például a tápcsatornában, lépben, a nyirokcsomókban és a csontvelőben is. Érdekes, hogy az akupunktúra a gyakorlatban pont a lép, a gyomor és a vastagbél meridiánjait hasznosítja a legtöbbet. Egyes vélemények szerint, ez egy érdekes átfedés a nyugati és a kínai orvoslás között. Az akupunktúrás orvoslás egy lágy kezelésnek tűnhet a nyugati gyógymódokhoz képest, viszont felmérések bizonyítják, hogy az akupunktúrának van létjogosultsága az allergiás gyógymódok között.

Sokan vélekednek úgy, hogy az akupunktúra egy kellemes formája a szezonális allergia kezelésének. Gyakran gyors hatása van a betegek állapotának javulására. Sokszor éreznek a betegek egy kis megkönnyebbülés az első látogatás után, miközben csak felfeküdtek a vizsgálat során az asztalra, tűszurkálások helyett. A betegeket arra kérik, hogy a kezelések során figyeljék, hogy hányat tüsszentenek, vagy hányszor dörzsölik meg a szemüket, hogy nyomon lehessen követni az akupunktúrás kezelés hatékonyságát.
A kezdeti kezelések sorozata után, már ritkábban kell jönnie a betegeknek egy-egy kezelésre. Amikor sikerült a kúra, akkor már elég egyszer vagy kétszer visszamennie egy emlékeztető kezelésre évente a betegnek, bár van olyan, akinek ez nem elég, nekik minden évben többször érdemes ellátogatni az akupunktúrás kezelésekre. Általában a betegeknek jót tesz, ha a kezelések alatt és után kerülik a cukor és a tejfogyasztást. Ekkor jobb és tartósabb hatás érhető el az akupunktúrával. Sok olyan beteg van, aki a gyógyszereket is lerakja, mert olyan jól reagál a szervezete az akupunktúrás kezelésre. A betegek továbbra is alkalmazhatnak bármilyen más kezelést az akupunktúra mellett, mivel az akupunktúra együttes kezelése más gyógymódokkal nem okoz egészségügyi problémát. A legtöbb betegnek a kezelések végén jelentősen csökken vagy megszűnik a függősége, az allergia gyógyszerektől.

Sok különbözőfajta akupunktúra létezik, például a TCM (hagyományos kínai orvoslás), japán, koreai, francia, energia, fül, kéz, láb, stb. A beteg választhat, hogy melyik stílust szeretné. A stílus nem fontos, hiszen mindegyik alkalmazható az allergia ellen, a lényeg, hogy a betegnek sikerélménye legyen. A leendő betegeknek érdemes a kezelések előtt beszélni az akupunktőrrel és tájékozódni a tapasztalatokról, hogy az adott kezelés a szezonális allergia gyógyítására mennyire hatékony.
Összefoglalva az akupunktúra kiváló kezelési mód a szezonális allergiák esetén.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply