Porallergia

Hazánkban a porallergia szinte népbetegségnek számít. Évente egyre több ember kerül bele ebbe az életet megkeserítő betegségbe. Nagyon sok betegség a környezetünkben található szennyeződésekre vezethető vissza, amelyet a betegségben szenvedők, alig vagy szinte nem is ismerik. Ezek közül kiemelendő a por, a pollenek és a növényi spórák.
A porallergia legfőbb okozói a házipor, a háziporatka miniatűr méretű ürüléke, a virágporok, pollenek és a spórák. A poratka a lakásokban milliószámra megtalálható különböző kárpitozott bútorokban, szőnyegpadlókban, továbbá a matracok szivacsaiban. Az ember ágyban tartózkodása során a ledörzsölődő bőr a tápláléka az atkáknak. A porallergia az orr nyálkahártyájába bejutva indítja el támadását a szervezet ellen. Sokan úgy gondolják, hogy az atkák okozzák a porallergiát, pedig ez egy tévhit. A porallergiát az atkák ürüléke okozza, mely egyébként fehérje, mely az allergiát okozhatja. Az atkáknak nagy szüksége van melegre, nedvességre és porra. A vízzel történő szőnyegtisztítás, és a lakás túlzott párásítása kedvező életfeltételeket biztosít az atkák megtelepedéséhez. Gyermekek sokkal könnyebben válhatnak a poratka áldozatává, mivel idejük nagy részét zárt térben, illetve a szőgyegen, ágyban töltik el. Ehhez még nagyban az is hozzájárul, hogy immunrendszerük sokkal gyengébb, mint a felnőtteké. Várandós kismamáknak kerülniük kell az allergéneket, mivel kutatások kimutatták, hogy a születendő gyermek ilyenkor nem válik allergiássá.
A porallergia ellen az emberek sokat tehetnek otthonukban. Első lépésként el kell távolítani a lakásból a padlószőnyeget, ahol lehet ott járólapot illetve laminált parkettát kell használni. Sok poratka eltávolítható nedves porszívó használatával, mivel így a poratka ürüléke nem kerül vissza a levegőbe a porszívó szűrőjén keresztül. Gyermekek plüss állatait mosás utáni száradás után tegyük mélyhűtőbe legalább egy napig. Segíthet még továbbá a rendszeres és sűrű szellőztetés is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás