Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Mi az az ekcéma?

Mi az az ekcéma?

Az ekcéma szó jelentése zavart okozhat. Sok ember használja ezt a szót egy általános bőrállapotra, az atópiás dermatitiszre hivatkozva. Amikor ez a jelentése, az „ekcéma/atópiás dermatitisz” kifejezés használható.

Az „ekcéma” szónak van egy általánosabb jelentése is. Az ekcéma jelentheti a bőrelváltozások egy családját is, amitől a bőr duzzadt, irritált és viszkető lesz.

Sok bőrelváltozást az ekcéma egy típusának tekintenek. Egyéb típusok a kéz dermatitisz, nummuláris dermatitisz és a seborrheás dermatitisz. A korpa a seborrheás dermatitisz egy enyhe típusa. Pelenkakiütés vagy kiütés, ami sok embernél a szömörcével való érintkezés után jelenik meg, további típusai az ekcémának.

Mi okoz ekcémát?

Néhány ekcéma kialakulásának oka világos. Az ekcéma egyik típusa, irritánssal érintkező dermatitisz, az enyhe irritánssal való szakaszos érintkezés után alakul ki, például mosószerrel való rövid érintkezés, vagy egészen az erős irritáns miatt, például akkumulátor sav. Egy másik típusa, az allergénnel érintkező dermatitisz, akkor alakul ki, amikor az allergén (főként allergiás személynél) érintkezik a bőrrel. Gyakori allergén a szömörce és a nikkel. A nikkel allergia valójában az egyik leggyakoribb oka az allergiás dermatitisznek. Sok mindennapi tárgy tartalmaz nikkel, például pénzérmék, gombok, ékszerek és a szemüvegkeretek.

Az ekcéma típusok kialakulásának pontos okai nem teljesen tisztázottak. A kutatók azt mondják, hogy az atópiás dermatitisz több faktor kombinációjakor alakul ki. Ezek a faktorok bizonyos örökölt gének, hiperaktív immunrendszer, és valami, amit a bőrgyógyászok „akadály hibának” neveznek. Az akadály hiba egy kifejezés, mely azt jelenti, hogy „hiány a bőrben”. Ezek a hiányok okozzák, hogy a bőr túl gyorsan veszít víztartalmából. A hiányok azt is lehetővé teszik, hogy a baktériumok és más szabad szemmel nem látható apró dolgok behatoljanak a testbe.

A seborrheás dematitisz egy másik ekcéma típus, ami úgy néz ki akkor alakul ki, amikor számos faktor kölcsönhatásba lép egymással. Ezek a faktorok a személy génjei, élesztőgomba, ami az emberi bőrön él, stressz, klíma és az általános egészség. A kutatások azt mutatják, hogy a seborrheás dermatitisz általában azoknál az embereknél jelentkezik, akiknek HIV-vírusuk van. Ez azt eredményezi, hogy a személy immunrendszere szerepet játszik.

Hogyan diagnosztizálják a bőrgyógyászok az ekcémát?

Ha a bőrgyógyászod az ekcéma bármelyik típusát gyanítja, az orvos teljes kórtörténetet csinál, kérdez a te (vagy a gyermeked) tüneteiről, és megvizsgálja a te (vagy a gyermeked) bőrét. Ez elég információt nyújt, hogy pontosan diagnosztizálja az ekcéma típusát.

Ha vannak árulkodó jelek, hogy ez egy allergiás reakció, a bőrgyógyászod tesztet rendel el, amit „patch tesznek” hívunk. A patch tesztelés segíthet beazonosítani, hogy a személy mely mindennapi anyagra allergiás. Néha az ekcémát könnyű diagnosztizálni, de a kezelése kihívás. Bőrgyógyásszal történő megbeszélés segíthet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply