Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az asztma ezer arca

Az asztma ezer arca

Az asztma számos potenciális előidézése nagymértékben magyarázza, mennyi módon tud az asztma jelen lenni. A legtöbb esetben, a betegség a korai gyerekkorban kezdődik 2 és 6 éves kor között. Ebben a korcsoportban az asztma oka összefügg az allergéneknek való kitettséggel, mint például poratka, dohány füst, és vírusos légúti fertőzések. Nagyon fiatal gyerekeknél, 2 éves kor alatt, az asztmát nehéz diagnosztizálni. A zihálás ebben a korban vírusos fertőzést követ és később eltűnhet anélkül, hogy asztmához vezetne. Asztma kialakulhat felnőttkorban is. A felnőttkorban kezdődő asztma gyakrabban fordul elő nőknél, többnyire középkorúaknál, és gyakran követi légzőszervi fertőzés. Az előidéző ennél a csoportnál általában a természetben előforduló nem-allergiás anyag.

Típusok: allergiás (külsőleges) és nem-allergiás (belsőleges) asztma:

Az orvosod utalhat az asztmára úgy, hogy „külsőleges” vagy „belsőleges” A asztma természetének könnyebb megértése érdekében hadd segítsek elmagyarázni, mi a különbség közöttük. Külsőleges, vagy allergiás asztma sokkal elterjedtebb (az esetek 90%-a) és tipikusan gyerekkorban alakul ki. Körülbelül az asztmás gyerekek 80%-ánál van dokumentálva allergia is. Tipikusan családi története is van az allergiának. A többi allergiás állapothoz hozzáadódva, például nazális allergia vagy ekcéma is gyakran jelen van. Az allergiás asztma gyakran elmúlik a korai felnőttkorra. Habár az esetek 75%-ában az asztma később újból felbukkan.

A külsőleges asztma az esetek 10%-ára jellemző. Általában 30 éves kor után alakul ki, és nincs összefüggésben az allergiával. A nők jobban érintettek, és sok esetet követhet légzőszervi fertőzés. Nehéz lehet kezelni az állapotot, és a tünetek gyakran krónikusak és egész éven át tartóak.

Tipikus asztma tünetek és jelek:

Az asztma tünetei emberről emberre változnak, és időről időre egyedibbek. Fontos emlékezni arra, hogy sok tünet szövevényes lehet és hasonló más állapotoknál látottakhoz. Az összes tünet meg van említve lejjebb, ami más légzési, és néha szívbetegséget idézhet elő. Ezek a lehetséges zavarok lehetővé teszik a beazonosítást, hogy melyik tünetek fordulnak elő, és a diagnosztikus tesztelés nagyon fontos, hogy felfedezzük ezt a rendellenességet.

A négy legfőbb ismert asztma tünet:

-Rövidebb levegővétel, főként erőfeszítéssel, vagy éjszaka
-Sípoló vagy sziszegő zihálás kilégzéskor
-A köhögés krónikus lehet, általában éjszaka és korán reggel rosszabb, és előfordulhat munkavégzés után, vagy hideg, száraz levegőnek való kitettségnél
-Mellkas feszülés kialakulhat a fenti tünetek nélkül, vagy azok mellett

Tények az asztmáról:

Az asztmát a tünetek gyakorisága és súlyossága alapján osztályozzák, vagy „támadások” alapján, és a pulmonológiai (tüdő) funkciós tesztek alapján.

-Az érintett betegek 30%-ának enyhe, időszakos (kevesebb, mint heti 2 alkalom) asztma tünetei vannak normális légzési tesztekkel.
-30%-nak enyhe, ismétlődő (2 vagy több alkalom egy héten) asztma tünetei vannak normális és abnormális légzési tesztekkel.
-40%-nak mérsékelt vagy komoly, ismétlődő (napi vagy folyamatos) asztma tünetei vannak abnormális légzési tesztekkel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply