Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Házi gyógymódok allergiás bőrgyulladás esetén

Házi gyógymódok allergiás bőrgyulladás esetén

A bőrgyulladásban szenvedőknek sokáig azt ajánlották, hogy kerüljék a gyakori fürdést. Ez a teória az utóbbi időben megdőlni látszik – néhány orvos ugyan még ma is ezt tanácsolja -, azonban egyre többen vallják, hogy a rendszeres mosdás csökkenti az elfertőződés veszélyét, és puhítja a bőrt. Fürödni tehát ajánlott, de kizárólag langyos vízben.
A közönséges szappan lekerülhet a fürdőszobapolcról, míg a bőrtápláló, hidratáló változat kifejezetten jót tesz, hiszen védi a bőrt a kiszáradástól. Kerülni kell az illatosított szappanokat, tusfürdőket, mert a bennük lévő illatanyagok tovább irritálhatják a bőrt.
Enyhíthetők az allergiás bőrtünetek, ha a fürdővízbe kolloid állagú zabkivonatot keverünk vagy ezt akár szappanként használjuk. A kolloid állag azt jelenti, hogy a zab finomra van őrölve és a vízben szuszpenziós oldatot képez.
Célszerű kerülni az izzadásgátló szereket, mert többségük irritáló hatású fémvegyületeket tartalmaz.
Az allergiás bőrgyulladás és viszketés enyhítésére orvosi javaslatra legtöbbször hidrocortizon tartalmú kenőcsöket szoktunk használni, de ma már széles skálájú a gyógykészítmények listája.
Nagy jelentősége van a kezelés szempontjából, hogy milyen textíliával érintkezik a beteg bőrfelület. Az sem ritka, hogy éppen a műszálas ruha vagy a gyapjú idéz elő bőrallergiát. Éppen ezért a legkíméletesebb ilyenkor a puha pamut viselet, mely nem izgatja a bőrt. Arra is figyelni kell, hogy ne feszüljön rá a ruha a bőrre, legyen bővebb, szellősebb.
Az ekcémában szenvedő emberek ruháinak kimosásakor nem is annyira a mosószer megválasztása, mint inkább az öblítés alapossága a legfontosabb.
A hideg vizes borogatás enyhíti a bőrgyulladás okozta viszketést és csillapítja a fájdalmat. Ha megoldható, kerülni kell a hirtelen hőmérséklet-változást, mert az fokozza a viszketést.
Sok esetben segít az étrend megváltoztatása is. A tojás, a tej gyakran okoz ekcémát, de az a legpraktikusabb, ha kitapasztaljuk, hogy mely ételek fogyasztása vált ki allergiás tüneteket, és ennek ismeretében kell kialakítanunk a diétánkat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Leave a Reply