Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Állatallergia tünetei és okai

Állatallergia tünetei és okai

Az állatallergia áttekintése:

Sok ember allergiás az állatokra. Azoknál az embereknél, akiknek örökölt túlérzékenységük van (ún. atópiás) az állati nyálban, szőrben (bőrpelyhekben) vagy vizeletben található fehérjék (allergének) allergiás reakciót válthatnak ki. A legtöbb kutya, macska és ló allergia az állatok nyálában és szőrében található fehérjékre való túlérzékenység miatt alakul ki. A legtöbb nyúl, hörcsög és tengeri malac allergia az állatok vizeletében található fehérjékre való túlérzékenység miatt alakul ki.

Az állatallergiák előfordulása és gyakorisága:

Az Amerikai Asztma és Allergia Alapítvány szerint az emberek 15-30%-ának van kutya, macska vagy másféle állatallergiája. A macskák a legelterjedtebb állatallergia okozók, és körülbelül 10 millió ember allergiás macskára az Egyesült Államokban.

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Akadémia (AAAAI) szerint körülbelül 3 millió embernek van asztmája az Egyesült Államokban, amit allergének okoznak (például állati nyál, szőr, poratka, pollen).

Az állatallergia okai és kockázati tényezői:

Az állatallergiákat az állatok nyálában, szőrében és vizeletekben található fehérjékre az immunrendszer által adott válasz okozza. A kutya, macska és egyéb állatallergiák általában halmozódnak a családokban. S legtöbb esetben az állatallergiák öröklöttek és genetikai túlérzékenységet mutatnak ezekre a fehérjékre, amiket allergéneknek nevezünk.

Allergiás reakció alakul ki, amikor az immunrendszer egy antitestet termel, melyet immunglobulin E-nek (IgE) hívunk. Ez az antitest a test sejtjeihez kötődik (úgynevezett hízósejtek) és hisztamin (olyan anyag, ami tágítja a vérereket) és egyéb vegyületeket termel.

Az állati allergének, amik a levegőben szállítódnak, ragadósak és felületeken összegyűlnek (például ágyneműn, ruhán, bútoron). Az állattartás, ápolás, állati tevékenység, porszívózás és portörlés növeli az allergének mennyiségét, melyek a levegőbe kerülnek. Az állati allergének a felületeken és a levegőben tartózkodhatnak hónapokig.

Az olyan foglalkozások, melyeknél hosszan tartó állatokkal való érintkezés történik, növeli a az állatallergia kialakulásának kockázatát. Az embereknél, akik állat laboratóriumokban dolgoznak (például kutatók), állatorvosoknál, állatorvosi technikusoknál és állatkozmetikusoknál a kockázat megnövekszik.

Az állatallergia jelei és tünetei:

Az állatallergia tünetei a következők:
-Köhögés
-Viszkető, könnyező, duzzadt szemek
-Viszkető orrfolyás, tüsszentés
-Orrdugulás
-Kiütés az arcon, nyakon és a mellkas felső részén (számos esetben)
-Rövidebb légzés
-Zihálás

Az allergiás tünetek az érintkezést követő 30 percen belül kialakulhatnak, vagy csak néhány órával később jelentkeznek. Számos esetben, a tünetek 8 és 12 óráig erőteljesebben jelentkeznek. Az asztmás betegek 20-30%-ánál az allergiás reakció kiválthat asztma rohamot. Az állatallergia szintén okozhat krónikus asztmát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kiválasztás!

A homeopátiás szer természetes alapanyagokból készül, ezek a szerek olyan információkat tartalmaznak, aminek a segítségével …

Leave a Reply