Kezdőlap / Terhesség / Váratlan helyzetek a terhesség alatt

Váratlan helyzetek a terhesség alatt

Egészséges terhesség alatt is felmerülhetnek problémák, ijesztőnek tűnő tünetek. Fontos, hogy a kismama minden esetben szakember segítségét kérje, nehogy a váratlan helyzet még súlyosabbá alakuljon, illetve hogy az aggódó anyuka a csupán kellemetlen tünetet nehogy túlértékelje.
Különösen az első hetekben gyakori a vérzés, vérezgetés, melynek hátterében többféle ok is állhat. A vérzés mértéke is sokféle lehet, a pecsételőtől a barnás folton át az erős, bőséges vérzésig, melyet görcsök is kísérnek. Bármely esetben orvoshoz kell fordulni, mégpedig minél előbb!
A kora terhesség alatti rubeola súlyos fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál, ezért még a fogamzás előtt célszerű ellenanyagszint-vizsgálatot végeztetni és szükség esetén oltást kérni. Majdnem ugyanez vonatkozik a bárányhimlőre is, ami a szülés körüli időszakban okozhat súlyos szövődményeket.
Minden kismamánál fontos a diabétesz vagyis a cukorbetegség kiszűrése a terhesség alatt, mivel az tragikus következményekkel járhat: a magzat fejlődési rendellenességével, túlságosan nagy súlyával vagy akár a méhen belüli elhalásával. Szükség esetén diéta és gyógyszer adása segíthet a kismama vércukorszintjének javításán.
Ha a várandósság előtt is fennállt magasvérnyomás-betegség, beszéljük meg az orvossal, hogy továbbra is szedhetőek-e a szükséges gyógyszerek. Ám olyan nőknél is kialakulhat tartósan magas vérnyomás, akiknél korábban ez nem volt probléma. Ilyenkor terhességi eredetű magasvérnyomás-betegségről, közismert nevén toxémiáról beszélünk.Feltétlen fontos a tünetek felismerése és a rendszeres orvosi ellenőrzés!
Hormonális hatások miatta a kismamáknál gyakori panasz a vénatágulat. A vastag kék erek az alsó lábszáron, a combon, a nemi szerven és a végbélnyílásnál is megjelenhetnek, ez utóbbi az aranyér. Forduljunk idejében orvoshoz, mert kúpokkal, kenőcsökkel is kedvezően befolyásolhatja a tüneteket, de sokat segít a rostdús táplálkozás, a rendszeres testmozgás, úszás, séta vagy a speciális harisnya viselése is.
A hormoningadozás hatása az émelygés, hányinger, hányás és a később fellépő gyomorégés. Ezeken a kellemetlen, de egyáltalán nem súlyos betegségnek mondható tüneteken sokat segíthetnek a természetes és jól bevált házi gyógymódok. Ám a kismamák egy részénél kialakulhat nagy mértékű, gyakori hányás, amely kórházi felvételt igényelhet!
Felszálló fertőzések a terhesség bármely szakaszában jelentkezhetnek és mindig veszélyt jelenthetnek! Ám ennek szűrése nem terjedt el a hazai orvosi gyakorlatban, pedig igen egyszerű: a hüvely kémhatásának megváltozását mérik, ebből következtethetnek a kórokozók jelenlétére és elszaporodására.
Látható, hogy számtalan jelentéktelennek tűnő probléma jelenthet igazi veszélyt a magzatra és a kismamára, ezért nagyon fontos, hogy ne magunk döntsünk és próbáljuk kezelni a problémákat, hanem minden esetben jelezzük azt az orvosnak és a védőnőnek.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás