Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / Az élelmiszer allergia

Az élelmiszer allergia

A legtöbb ember számára a tejtermékek és a gabonapelyhek fogyasztása nem okoz problémát. Túlérzékeny immunrendszerrel rendelkező egyéneknél azonban a bennük található anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki.
Allergiás reakciót gyakorlatilag bármilyen élelmiszer kiválthat, de bizonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémákat. Jól ismert, hogy a búza, a tehéntej, a kagyló, a földimogyoró, a tojás és a citrusfélék gyakran allergiás reakciót válthatnak ki az arra érzékenyekben.
Ilyenkor az immunrendszer a normális esetben teljesen veszélytelen és ártalmatlan ételre ellenanyagok termelésével válaszol. E túlzott reakció során hisztamin és más vegyületek szabadulnak fel, melyek allergiás tüneteket okoznak. Az arra érzékenyekben adott ételből még a legkisebb mennyiség is kiváltja a nem kívánt tüneteket.
Szervezetünk allergiás válasza sokféle lehet: az ajkak duzzadása, ekcéma, asztma, hányás, hasmenés, csalánkiütés. A legsúlyosabb esetben anafilaxiás sokk lép fel légzési nehézségekkel és a vérnyomás hirtelen leesésével. Egy-egy ilyen roham kevés, de nem elhanyagolható mennyiségű esetben akár halálos is lehet. Az allergiás reakció tehát csak úgy előzhető meg, ha kerüljük az azt kiváltó élelmiszert.
Az élelmiszer allergia bármely korban kialakulhat, de leggyakrabban gyerekkorban jelentkezik. Előfordul, hogy csak átmeneti, de sok esetben az egyén élete végéig megmarad. Az anyatejjel történő táplálás védi a csecsemő immunrendszerét. Vizsgálatok kimutatták, hogy azoknak a csecsemőknek a körében, akiket hamar leválasztottak az anyatejről, gyakrabban fordul elő az élelmiszer allergia.
A stressz, a nem kielégítő táplálkozás, a helytelen életvitel növelheti az élelmiszer allergiára való hajlamot, vagy a már meglévő allergiát súlyosbíthatja.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás