Kezdőlap / Egészség és fitness / Allergia / A legallergizálóbb hétköznapi ételek

A legallergizálóbb hétköznapi ételek

Az ételallergiák 50-70 százalékát az ételek egy kis csoportja alkotja. A felnőttek és a gyermekek ételallergiája általában külöböző: a gyerekek többsége idővel kinövi a tej-, tojás- vagy búza-allergiáját, míg felnőttkorban újabb és újabb allergiák alakulhatnak ki.
Szerencsére ezeket az összetevőket az ételek címkéin már többnyire feltüntetik, így aki allergiás, tájékozódhat, hogy egy-egy előre csomagolt étel az ő számára fogyasztható-e.
Lássuk, melyek azok az ételek, amelyek a legtöbb allergiás reakciót kiváltják.
Tej: a tehéntej okozta allergia a legáltalánosabb a gyermekeknél. Körülbelül nyolcvan százalékuk szerencsére hatéves kor körül kinövi. A felnőttek körében ez az allergia kevésbé elterjedt.
Mogyoró: a mogyoró-allergiás gyermekek száma növekedni látszik, 6 éves korukra csak mintegy húsz százalékuk növi ki, így többnyire az allergiás egész életében fennáll. Ez a fajta allergia a tejnél, a tojásnál vagy a búzánál is nagyobb eséllyel okozhat igen súlyos, anaphylaxiás sokkot.
Csonthéjasok: a mogyoró-allergiához hasonlóan a csonthéjasok kiváltotta reakció is igen súlyos lehet, a gyerekek ezt az allergiát igen ki eséllyel növik ki.
Kagyló: az előbbiekkel ellentétben a gyerekek körében ritka, ez a fajta allergia többnyire felnőttkorban alakul ki, és igen heves reakciókkal járhat.
Hal: a kagylóhoz hasonlóan felnőttkorban alakul ki a hal okozta allergia. Előfordul, hogy valaki csak egyetlen halfajra allergiás.
Tojás: a gyermekeknél a második leggyakoribb allergiát okozó étel, körülbelül nyolcvan százalékuk a tejallergiához hasonlóan kinövi.
Szója: a szójababot az élelmiszeriparban igen elterjedt állományjavító anyagként dolgozzák fel, mind a felnőttek, mind a gyerekek allergiások lehetnek rá, a gyerekek fele kinövi.
Búza: szintén a gyermekeknél jelentkezik elsősorban. A tej-vagy a tojásallergiához hasonlóan túlnyomó részt csak kisgyermekkorban áll fenn.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Poratka allergia

Mi az a poratka allergia? A poratka allergia egy túlérzékenységi reakció az emberi szervezet részéről, …

Hozzászólás