A csecsemők anyatej allergiájának oka az anya táplálkozásával áll kapcsolatban. Az anya étrendjében előforduló tej, szója, mogyoró fehérjéi az bejutnak az anyatejbe, valójában az ezek által kiváltott allergiás reakciót nevezik anyatej allergiának. A leggyakoribb kiváltója ennek, ha az anya tehéntejet fogyaszt, szoptatáskor pedig ez bejut a csecsemő szervezetébe, majd allergiás …
Érdekel a cikk folytatása? »Az anyatejes táplálás előnyei
Az anyatej a gyermek fejlődése és növekedése szempontjából a legoptimálisabb összetételű táplálék. Azonnal fogyasztható, mindig kéznél van, megfelelő hőmérsékletű és nincs szükség előkészületekre, mint a tápszeres táplálás esetében. Friss és ez a legkönnyebben emészthető táplálék a kisbaba számára. Minden időszakban az ő igényeihez igazodik az összetétele. A szoptatás jótékony hatással …
Érdekel a cikk folytatása? »Az élelmiszer allergia
A legtöbb ember számára a tejtermékek és a gabonapelyhek fogyasztása nem okoz problémát. Túlérzékeny immunrendszerrel rendelkező egyéneknél azonban a bennük található anyagok allergiás reakciókat válthatnak ki. Allergiás reakciót gyakorlatilag bármilyen élelmiszer kiválthat, de bizonyos élelmiszerek gyakrabban okoznak ilyen jellegű problémákat. Jól ismert, hogy a búza, a tehéntej, a kagyló, a …
Érdekel a cikk folytatása? »A kismacskák születése
A házimacskának évente kétszer van párzási időszaka. Ilyenkor nyugtalanul hempereg a földön, ez jelzi, hogy partnerre vágyik. Hamarosan fel is tűnnek a ház körül a kandúrok. Ha a macskahölgyet ilyenkor összeengedjük a kandúrokkal, akkor kilenc héttel később négy-hat, kb. nyolcvan gramm súlyú, puha szőrrel borított kismacska látja meg a napvilágot. …
Érdekel a cikk folytatása? »A szoptatás előnyei
Mindamellett, hogy a csecsemő táplálásának legkézenfekvőbb eszköze, a szoptatásnak számos más előnye is van. Talán említeni sem kell, hogy a legolcsóbb mód ahhoz, hogy gyermekünket jóllakassuk, és mindig kéznél van. Nem fordulhat elő, hogy otthon felejtjük, vagy nem tudjuk felmelegíteni a kellő hőfokra, hiszen a tej mindig optimális hőmérsékletű. Az újszülöttnek …
Érdekel a cikk folytatása? »A szoptatásról
A szoptatás első ránézésre talán nagyon bonyolult dolognak tűnhet, pedig egyáltalán nem az. Egyes kismamák mégis nagyon komplikáltnak tartják, míg vannak anyukák, akik akár 2-3 éves korig is gond nélkül szoptatnak és ezt tartják a világ legtermészetesebb dolgának. A valóság az, hogy a szoptatás tényleg a világ legegyszerűbb dolga: a …
Érdekel a cikk folytatása? »Kecsketejjel a betegségek ellen
A kecske a szegény ember tehene a mondás szerint. Régebben sokan hozzájutottak a kecsketejhez, melynek fogyasztása sok tekintetben előnyösebb a tehéntejjel szemben. Mielőtt felfedezték a forralás nyújtotta kedvező hatásokat, a kecsketej biztos mód volt arra, hogy ne kapják el a TBC-t, amit a kecsketej nem terjeszt, míg a tehéntej igen. …
Érdekel a cikk folytatása? »Tejtermelést serkentő tuti tippek
Pihenjünk annyit, amennyit csak tudunk, különösen az első hetekben. Valóban áll az a tanács, hogy inkább üljünk, mint álljunk, és inkább feküdjünk, mint üljünk. Káros a tejelválasztásra, ha az anya nyugtalan, ideges. Alkalmazzuk a szülés előtt tanult relaxáló módszereket és szakítsunk időt arra nap közben is, hogy kicsit lepihenjünk. Este …
Érdekel a cikk folytatása? »Ha kevés az anyatej
A leggyakoribb ok, hogy az emlő nem kap kellő ingert, és ezért kevesebb anyatej képződik. A tejtermelés alapvetően a „kereslet-kínálat” elvén működik: ha többre van szükség, még több termelődik – természetesen ha a mell alaposan kiürül. A szorongás, izgalom gátolja a tejkiürülési reflex működését, így a képződött anyatej nem tud …
Érdekel a cikk folytatása? »Szoptatási tápanyagigény
A szülészeti osztályokon a legtöbb helyen külön személyzet foglalkozik a gyermekágyas és külön az emlő- és a szoptatási feladatokkal. Az anyatej nagyobb mennyiségű elválasztása a szülést követő harmadik napon indul meg olyan módon, hogy az emlők hirtelen megduzzadnak, feszesekké válnak. A szoptatásról a következőkben még részletesen szó lesz. A szoptatás …
Érdekel a cikk folytatása? »