Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás előnyei

A szoptatás előnyei

Mindamellett, hogy a csecsemő táplálásának legkézenfekvőbb eszköze, a szoptatásnak számos más előnye is van. Talán említeni sem kell, hogy a legolcsóbb mód ahhoz, hogy gyermekünket jóllakassuk, és mindig kéznél van. Nem fordulhat elő, hogy otthon felejtjük, vagy nem tudjuk felmelegíteni a kellő hőfokra, hiszen a tej mindig optimális hőmérsékletű. 
Az újszülöttnek rendkívül nagy szüksége van a szoptatásra, hiszen ők steril emésztőrendszerrel jönnek a világra, és az előtejben olyan anyagok vannak, amelyek kialakítják a helyes baktériumflórát „odabent”. Emellett megvédi a csecsemőt a külvilág fertőzéseitől is.
A későbbi hónapokra is jellemző, hogy a szoptatás, pontosabban az anyatej, védi a babát sokféle betegségtől. Ezen kívül összetétele folyamatosan változik, így biztosítva a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, mindig a megfelelő arányban. 
A védőnők és a gyermekorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a szoptatás igen szoros viszonyt alakít ki a gyermek és az anya között. A születéssel nem ér véget a terhességre jellemző bensőséges kapcsolat, a szoptatás még hónapokig képes ezt az egyfajta lelki köldökzsinórt működtetni. Azt már mondani sem kell, hogy ez milyen hatással van a babákra, lelkileg kiegyensúlyozottabbak lesznek, aminek következtében nyugodtabban töltik mindennapjaikat, és ez az egész családra kifejti jótékony hatását.
Sokan nem is sejtenék, de a fogak fejlődésénél, helyes növekedésüknél is fontos a szoptatás szerepe. És az első szókezdemények (pl. ba-ba-ba, ma-ma-ma) kimondásában is segít. Ezek a hangok ugyanis a szopást kísérő hangokból alakulnak ki.
Látható tehát, hogy a szoptatás nem csak a csecsemő etetését jelenti, ez ennél egy sokkal összetettebb folyamat igen fontos eleme.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tanítsuk meg gyermekünket helyesen beszélni?

Amikor a kisgyerek kezdi felfogni a nyelvtan bonyolultabb formáit is, ismételjük el azt, amit mondott, …

Leave a Reply