Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás előnyei

A szoptatás előnyei

Mindamellett, hogy a csecsemő táplálásának legkézenfekvőbb eszköze, a szoptatásnak számos más előnye is van. Talán említeni sem kell, hogy a legolcsóbb mód ahhoz, hogy gyermekünket jóllakassuk, és mindig kéznél van. Nem fordulhat elő, hogy otthon felejtjük, vagy nem tudjuk felmelegíteni a kellő hőfokra, hiszen a tej mindig optimális hőmérsékletű. 
Az újszülöttnek rendkívül nagy szüksége van a szoptatásra, hiszen ők steril emésztőrendszerrel jönnek a világra, és az előtejben olyan anyagok vannak, amelyek kialakítják a helyes baktériumflórát „odabent”. Emellett megvédi a csecsemőt a külvilág fertőzéseitől is.
A későbbi hónapokra is jellemző, hogy a szoptatás, pontosabban az anyatej, védi a babát sokféle betegségtől. Ezen kívül összetétele folyamatosan változik, így biztosítva a gyermek fejlődéséhez szükséges tápanyagokat, mindig a megfelelő arányban. 
A védőnők és a gyermekorvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a szoptatás igen szoros viszonyt alakít ki a gyermek és az anya között. A születéssel nem ér véget a terhességre jellemző bensőséges kapcsolat, a szoptatás még hónapokig képes ezt az egyfajta lelki köldökzsinórt működtetni. Azt már mondani sem kell, hogy ez milyen hatással van a babákra, lelkileg kiegyensúlyozottabbak lesznek, aminek következtében nyugodtabban töltik mindennapjaikat, és ez az egész családra kifejti jótékony hatását.
Sokan nem is sejtenék, de a fogak fejlődésénél, helyes növekedésüknél is fontos a szoptatás szerepe. És az első szókezdemények (pl. ba-ba-ba, ma-ma-ma) kimondásában is segít. Ezek a hangok ugyanis a szopást kísérő hangokból alakulnak ki.
Látható tehát, hogy a szoptatás nem csak a csecsemő etetését jelenti, ez ennél egy sokkal összetettebb folyamat igen fontos eleme.

Ezt mindenképpen olvasd el!

“Vacsoracsata”

Etetéskor kerüljünk mindent, amitől feszültté, idegessé válunk. Ne bosszankodjunk azon, hogy túl sok időt fordítottunk …

Hozzászólás