Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Zene / Zene, mint terápia

Zene, mint terápia

A hangok, a szünetek jellege erőteljes hatást gyakorolnak az ember érzékszerveire. Ezek a hangok lehetnek kellemes , zenei hatással bírók és lehetnek kellemetlen érzést kiváltók.
Mivel az egyén reakciója változó, a zene a legtöbb ember számára mély benyomást eredményez.
A muzsikálás, a zene milyensége, hatása is teljesen egyénre szabott. A maga a zene, a zenélés módja lehet a legegyszerűbbtől az improvizált zenéig. (adott pillanatban, adott érzéseknek megfelelő játék a hangszeren) A zenész és a zenét hallgató között kölcsönhatás alakul ki. Hogy milyen zene, milyen hatást gyakorol az emberre, az ember ízlésétől, lelkiállapotától, fusztráltságától függ. Ezek az érzések olyan mélyen vannak, túl bonyolultak ahhoz, hogy az ember szavakba öntse őket.
A zene felszabadítja hallgatója mély (esetenként elfojtott) érzéseit, gondolatait. Mivel az ember nemcsak a beszéddel, hanem a zenével és a mozgással is kifejezheti magát, ezeknek az érzéseknek elfojtása lelki, később szervi megbetegedéseket okozhat.
A mai napig sok a megválaszolatlan kérdés a zene érzelmeinkre gyakorolt hatásának feltérképezésében, a betegségek zenével történő gyógyításában. Az utóbbi évek kutatásai rávilágítanak arra, hogy a zene az agynak számos területét hozza működésbe egyszerre. Hatással van nemcsak a nyelvi készségek központjára, a hallásra, az emberi beszédre, továbbá a zene ritmusát továbbító izmok mozgatására is.
A zene, mint az élet ritmusa, mint gyógyító erő ősidők óta ismert a gyógyítás folyamatában.
Ma is vannak népcsoportok, akik termékenységi táncot járnak, munka és harci dalokkal biztatják magukat, s az anyák szerte a nagyvilágban énekelve ringatják, nyugtatják meg gyermekeiket, vagy csak egyszerűen egy elénekelt dal már örömérzést vált ki azon személyben, aki énekel és hallgatójában is. Egy fáradtabb, stresszesebb nap után sokunk szívesen teszünk be egy CD-t , vagy hallgatunk zenei csatornát, ízlésünknek megfelelőt, ami számunkra ellazulást, kikapcsolódást, meditációt, kellemes megnyugvást eredményez.
A zenehallgatás legyen az élő, vagy rögzített, maga a zenélés, mint örömszerzés nagyon fontos az egyén mindennapjaiban.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kispál és a borz

1987-ben alakult Pécsett, alternatív rockegyüttes. 2010-ben búcsút mondott a nagyközönségnek sok-sok év zenélés után. De …

Leave a Reply