Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatej összetétele

Az anyatej összetétele

Az anyatej 88 százaléka víz. Szabályozza a csecsemő víz- és tápanyagháztartását. A kisbabáknak nagyon sok vízre van szükségük testhőmérsékletük szabályozásához, építőanyagként valamint oldó és szállítóanyagként más anyagok számára. Az anyatej magas víztartalma miatt a kisbabának nincs szüksége folyadékpótlásra.
Mindemellett az anyatej sok egyéb életfontosságú alkotóelemet tartalmaz, ilyen a zsír, a szénhidrát, fehérjék, nem fehérjékhez kötődő nitrogén, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek és sejtek. Mostanáig összesen több száz különböző alkotóelemét igazolták az anyatejnek, és a kutatások folyamatosan új eredményről számolnak be. Mindezek az alkotóelemek a maguk módján a gyermek agyának és központi idegrendszerének fejlődését szolgálják, különösen a szénhidrátok tejcukortartalma, a többszörösen telítetlen zsírsavak és az aminosavak. Más anyagok az optimális bélflóra felépítését segítik elő. A rendelkezésre álló fehérje nem csak a gyermek növekedésének építőanyagául szolgál, hanem immunglobulinokat, enzimeket és hormonokat is tartalmaz.
A fajra jellemző fehérjék, a vitaminok és sejtek döntő szerepet játszanak a fertőzések elleni védekezésben. Az anyatej rendszeresen fontos ellenanyagokat szállít a kisbabának, miközben saját immunrendszere lassan erősödik. Vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek kis mennyiségük ellenére mindig lényeges funkciót töltenek be a gyermeki szervezetben. Egy csepp anyatej mintegy 4000 élő sejtet tartalmaz. Némelyik sejt a vér bizonyos sejtjeire hasonlít, mások felfalják a baktériumokat, és megint mások szállítják az immunglobulinokat, melyek antitestként szolgálnak.
Az anyatej összetétele nem állandó, hanem változik. Az előtej, a kolosztrum például több fehérjét és ezáltal ellenanyagot, ásványi anyagot és zsírban oldódó vitamint tartalmaz, helyette azonban kevesebb zsír és szénhidrát van benne, mint az érett anyatejben. Az első két hét során az előtej érett anyatejjé alakul át.
Egy étkezésen belül is változik az összetétele: az elején az anyatej több tejcukrot tartalmaz, a végén több zsírt.
Az anyatej élő folyadék, mely a kisbaba szervezetében biológiai változásokat idéz elő. Az anyatejet helyettesítő termékek utánozhatják ugyan a fontosabb alkotóelemek összetételét, de sose tartalmaznak élő és a szervezetben bioaktív hatású anyagokat. Az értékes anyatejet csakis és egyedül a nők melle képes termelni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyatej összetétele

Az anyatej összetétele

Az első tejet, amit a melled termel, kolosztrumnak, vagy elő- tejnek hívják, Ennek magasabb a fehérje és vitamin tartalma, alacsonyabb a szénhidrát és zsírtartalma, mint az érett tejnek.
A szülést követő harmadik és ötödik nap között a mell „belövell” és a kolosztrum mellett megjelenik az érett tej is. A kolusztrum tartalmaz olyan ellenanyagokat is, amelyek a betegségek elleni védekezés szempontjából döntő fontosságúak. Ezért is nagyon fontos, hogy az újszülött még a tényleges tejbelövellés előtt rendszeresen szopjon. Az érett tejhez képest az előtej sokkal hígabb, és sárgásabb színű. A második- harmadik nap környékén a mell már az előtej és az érett tej keverékét fogja termelni. Ezután, valamikor a harmadik és az ötödik nap között, a mell megduzzad, tapintása kemény és érzékeny lesz, érintése fájdalmat okozhat. Ez annak a jele, hogy az érett tej teljesen belövellt. A fájdalmat nem csak a beáramló tej okozza, hanem a tejmirigyek megnagyobbodása
és a mell megnövekedett vérellátása is. Amikor az érett tej belövellt, nagyon fontos hogy gyakran és rövid ideig szoptasd meg a kisbabát. Ezzel nem csak a további tejtermelődést segíted elő, hanem meg is fogsz könnyebbülni a duzzadás okozta fájdalom alól. Ebben a pár napban a kisbabának nehéz lehet a mell bekapása, és szükséges lehet, hogy szoptatás előtt lefejj egy kis tejet. Ehhez helyezz egy- meleg és nedves törölközőt a melleidre, és finoman fejj le kézzel egy kis tejet.
Sok anyuka állítja, hogy könnyít a fájdalmakon az, ha etetések között egy lehűtött káposztalevelet helyez a melltartójába.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply