Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A tejadó reflex.

A tejadó reflex.

A tejképződés és a kisbaba szopása figyelemre méltóan összefügg egymással. A mellbimbót, a bimbóudvart és a mellszövetet érő érintést az idegpályák az anyai agyhoz vezetik és előidézik a tejtermelést kiváltó prolaktin és a tejleadásért felelős oxytocin hormon kiválasztását. A vérpályákon át e két szoptatási hormon a mellmirigyekbe jut.
A prolaktin működésbe hozza a tejhólyagocskák tejtermelő sejtjeit, és közben kissé álmossá teszi az anyát. A prolaktint anyasági hormonnak is szokták hívni, mert gondoskodási és védelmező érzéseket kelt. Növeli az anya kudarctűrő képességét és oldottabbá teszi őr.
Körülbelül egy perccel a szoptatás megkezdése után szervezete oxvtocint választ ki, mely kiváltja a tejleadó reflexet. Egy-egy szoptatás közben több ilyen tejleadó reflex is jelentkezhet. Eközben a tejhólyagocskák körüli finom izomszálak összehúzódnak, és a tejjáratokba juttatják a tejet. A tejleadó reflex a fent leírt kiürítésen túlmenően biztosítja, hogy a tejjáratokba és tejöblökbe tej jusson, sőt, néha magától is tej csorog a mellből.
Egyes anyák nem veszik észre a tejleadó reflexet, mások bizsergést vagy rövid fájdalmat éreznek. A tejleadó reflex bizonyos mértékig irányítható vagy begyakorolható, például, ha kisbabájára gondol, a baba illatát érezve, megpillantva őt vagy folyó tejre gondolva.
A tejleadó reflex kiváltásán kívül az oxitocinnak további fontos szerepe is van: a szülés alatt gondoskodik a méhizomzat összehúzódásáról és a szülés után döntően befolyásolja a méh gyors visszafejlődését. Az első időkben az anya szoptatás közben erős méhösszehúzódásokat érez.A kisbaba szopása, a tejtermelődés és ezen hormonok hatása együttműködik annak érdekében, hogy kisbabáját szoptatni tudja.
A szoptatás ideje alatt teste folyamatosan – éjjel, nappal – tejet termel. Ha a kisbaba éppen nem szopik, a tej összegyűlik a tejhólyagocskákban, tejcsatornákban és tejöblökben. A tárolókapacitás mindenesetre nem korlátlan és igen különböző. Az egyes etetések között a mell csak minimálisan nagyobbodik meg. Ez azt jelenti, hogy az anyatej jelentős része csak szoptatás közben termelődik.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás