Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Az anyai mell igazi csoda!

Az anyai mell igazi csoda!

Amint a mell tejet kezd termelni, mellbimbóján több parányi nyílást lehet felfedezni: a tejjáratok torkolatát. Ezek a mellbimbó mögött tejöblökké szélesednek ki, melyekben tej tárolódik. Emögött a tejjáratok ismét hártyavékonyak lesznek. Ezen járatok mindegyikén egy fa felépítéséhez hasonló mirigylebeny található. A tejjáratok elágaznak. Tej hólyagok együttesei lógnak szőlőfürtként az ágaikon. Ezek képezik a mirigyállományt. Minden hólyagocskán belül van egy üreg, melyben összegyűlik a tej. A hólyagok fala tejképző sejtekből áll, melyek a vérből a vizet és egyéb, a tej képzéséhez szükséges anyagot elvonják. Ehhez a tejhólyagocskákat számtalan igen finom véredényke táplálja. A tejhólyagocskákat kívülről apró, hosszúkás izomsejtek hálózzák be. Ha ezek összehúzódnak, a hólyagocskákból a tej a tejjáratokba ürül.
A tejjáratokon és véredényeken kívül a női mellben nyirokrendszer és sűrű idegháló is található. A legtöbb ideg a mellbimbó és a bimbóudvar környékén fordul elő. A bimbóudvar felszínén találhatóak a Montgomery-mirigyek, melyek enyhén fertőtlenítő és védő váladékot termelnek. A mirigyállományt egyénenként különböző mennyiségű zsírszövet veszi körül. A zsírszövet elsősorban a mell külső méreteiért felelős, ezért semmilyen összefüggés nincs a mell mérete és tejképző képessége között.A tejképzés önmagában nem elegendő. A szoptatás kölcsönhatás anya és gyermeke között: csak akkor képződik elegendő tej, ha a kisbaba szopik.
A kisbaba akkor harap rá jól a mellre és akkor szopik hatékonyan, ha szájában tartja a mellbimbót és a mell jó részét. Állkapcsa nyomja a tejcsatornákat, melynek következtében a tej nem folyik vissza az apró tejjáratokba, hanem kifelé, a kisbaba szájába nyomódik. Ha lazul az állkapocs nyomása, kitágulnak a tejöblök és mint apró kis pumpák újra tejet szívnak a tejjáratokból, amíg ismét fel nem töltődnek. Ez a folyamat ritmikusan ismétlődik. A kisbaba főként „fejő” mozdulatokkal üríti ki a mellet. Ha elegendő tej gyűlt össze a kisbaba szájában, az kiváltja a nyelőreflexet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply