Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás hatásai

A szoptatás hatásai

A szoptatás számos előnnyel jár, az anya és a gyermek számára. Az előtej, a kolosztrum, mint első táplálék bevonja belülről a beleket, és ezáltal megnehezíti a csírák és allergizáló anyagok bejutását. A kisbaba optimális mennyiségű folyadékhoz és könnyen emészthető tápanyagokhoz jut. Mindezek mindig a megfelelő hőmérsékleten, mennyiségben és összetételben állnak rendelkezésre és mentesek a szennyeződésektől. A kisbaba máját és veséit a csekély mennyiségű fehérje- és ásványi anyagtartalom tehermentesíti.
Az anyatej a környezetet is védi, mert az alapanyagokat az anya magában hordja.
Az anyatej megvéd a betegségektől. A szülés utáni napokban a gyakori szoptatás csökkenti az újszülött kori sárgaság valószínűségét. A kizárólag szoptatott gyerekek az anyatej egyedülálló védelmének köszönhetően többek között lényegesen ritkábban szenvednek hasmenéses megbetegedésektől, légúti megbetegedésektől, középfül gyulladástól, húgyúti fertőzésektől és igen ritkán kerülnek kórházba. Ritkábban fordul elő allergia, és ha egyáltalán előfordul, később jön elő vagy csak enyhébb formában. Ezeknél a gyerekeknél felnőtt korban ritkább a túlsúly, cukorbetegség és egyes rákbetegségek.
A szoptatás elősegíti a gyermek fejlődését. A szoptatás pozitív hatása messze túlmutat a szoptatási időszakon. A mell szopása kedvezően hat az egész száj fejlődésére. jótékonyan befolyásolja az izmok egyensúlyát, elősegíti a csontok optimális növekedését és azok helyes formába csontosodását. A szoptatással edzett szájizomzat elősegíti a beszédtanulást, ezenkívül a mell szopása pozitív hatással van a maradandó fogak elhelyezkedésére is.
A szoptatott gyerekeknél ritkábban válik szükségessé logopédiai foglalkozás. Szoptatáskor a mellek rendszeres váltogatása elősegíti a szem-kéz koordináció fejlődését. A legújabb kutatások szerint a szoptatás pozitívan befolyásolja az intellektuális fejlődést is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Téli babák ruhatára

Kardigán Ha a baba nyáron születik, akkor valószínűleg kér kardigán is elég lesz, amelyek lehetőség …

Leave a Reply