Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Természetesen anyatej

Természetesen anyatej

A CSECSEMŐ TERMÉSZETES TÁPLÁLÉKA AZ ANYATEJ
Lykurgos, a spártaiak bölcs törvényhozója törvénybe iktatta a csecsemők természetes táplálásának kötelezettségét, és a Korán, az iszlám szentírás is előírta a szoptatást.
A terhesség alatt, a méhen belül az édesanya – a méhlepényen keresztül – vérével táplálja magzatát, látja el mindazzal, amire fejlődéséhez, éréséhez szüksége van. A születés után a méhlepény szerepét az emlők veszik át.
A CSECSEMŐ LEGJOBB TÁPLÁLÉKA AZ ANYATEJ
Az anyatej megfelelő mennyiségben és kitűnő minőségben tartalmazza mindazt, amire a csecsemőnek szüksége van, és mind mennyiségében, mind összetételében alkalmazkodik az életkorával változó szükségletéhez.
Az anyatej a baba legtökéletesebb tápláléka, sohasem túl gyenge, sohasem túl erős.
Az anyatej könnyen emészthetö, s bizonyos tápanyagok felszívódása (például vas, kalcium) az anyatejből a legnagyobb mértékű.
A szopós csecsemőknek csak ritkán van székrekedése, mert az anyatej magas tejcukortartalma serkenti a bélmozgást,
A szoptatás kényelmes, biztonságos, a szopott tej mindig friss, megfelelő hőmérsékletű és gyakorlatilag steril.
Szoptatás közben az anya és a gyermek között meleg, intim közelség keletkezik, amely mind az anyának, mind a csecsemőnek teljesebb érzelmi kielégülést jelent. Ez megalapozza a későbbi tartós kötődést kettejük között.
A szopós csecsemők csak ritkán híznak el. A szopás mennyiségét a csecsemő igénye szabja meg, s úgy tűnik, hogy a csecsemő tudja, mennyi tejre van szüksége: önszabályozó.
Az anyatejben sok védőanyag (immunglobulinok, laktoferrin, lysosyme, stb.) van. Ennek köszönhetően a szopós csecsemők ritkábban kapnak bélfertözést, légúti megbetegedést, középfúlgyulladást, húgyúti fertőzést, stb. Ha valamilyen fertőzés mégis kialakul, a betegség lefolyása enyhébb lesz, és rövidebb idő alatt gyógyul.
A szoptatás csökkenti az allergiás megbetegedések kockázatát is. A magas allergiás kockázatú családokban (ahol a szülők vagy a testvérek táplálékallergiában szenvednek) elengedhetetlenül fontos a hosszú ideig tartó szoptatás.
A szoptatás egyszerű, természetes és olcsó.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply