Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A csecsemő táplálása

A csecsemő táplálása

A babát egyéves koráig csecsemőnek, egy-hároméves kora között kisdednek nevezzük.
A csecsemőtáplálásnak biztosítani kell a csecsemő optimális fejlődését, növekedését és a betegségekkel szembeni maximális ellenálló képességet. A csecsemőtáplálásnak különleges jelentőséget ad, hogy a fejlődés, növekedés ebben a korban a legintenzívebb: a születési súly például egyéves korig három-négyszeresére emelkedik, az agyvelő súlya megduplázódik. Mivel ilyen mértékű növekedés a későbbi életkorban már elképzelhetetlen, az ebben a korban elszenvedett táplálkozási hibák tartós, csak nehezen helyrehozható, esetleg helyrehozhatatlan károsodást okozhatnak.
A CSECSEMŐ ENERGIA- ÉS TÁPANYAGSZÜKSÉGLETE
A fejlődő szervezet energia- és tápanyagigénye jóval nagyobb, mint a megállapodotté, hiszen nemcsak testépítőinek állandó cseréjét, hanem a növekedéshez szükséges többletet is biztosítani kell.
Energia
A baba energiaszükséglete napi 80-120 kilokalória (kcal) testsúly-kilogrammonként. A testsúlykilogrammra számított szükséglet a hónapok előrehaladtával csökken. Energiaszükségletének 8-10 (7-15) százalékát fehérjével, 40-50 százalékát szénhidráttal, 40-50 százalékát zsírral fedezi.
Folyadék
Folyadékigénye napi 120-180 milliliter (1,2-1,8 deci) testsúly-kilogrammonként. A csecsemő a szomjazást rosszul tűri. Veséje gyengén működik, a salakanyagok kiürítéséhez több folyadékra van szüksége. Az anyatej fedezi a szopós csecsemő folyadékszükségletét, ha a babát igénye szerint szoptatják.
Fehérje
A fehérje testépítő, valamennyi sejt alkotórésze. A hemoglobin, az ellenanyagok, az enzimek és a hormonok stb. alkatrésze. Szükséges a növekedéshez és az életfolyamatok fenntartásához.
A csecsemő legfontosabb fehérjeforrásai: az anyatej, a tej és tejtermékek, a hús, a tojás, a burgonya és a cereáliák.
Zsírok
A zsírok jól ismert funkciójuk mellett (hogy tudniillik energiahordozók) a zsírban oldódód vitaminok vivőanyagai, a sejthártya építőanyagai stb. Fontos szerepük van az idegrendszer, a látás és a szellemi funkciók kifejlődésében.
A csecsemő legfontosabb zsírforrásai: az anyatej, a tej, a tejtermékek, a tápszerek, a napraforgó-olaj, a szójaolaj stb.
Szénhidrátok
A csecsemő energiaszükségletének nagy részét szénhidrátok fedezik. A szénhidrátnak hatása van a csecsemő bélflórájának alakulására, fontos szerepe van a béltartalom és a bélmozgások kialakításában.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply