Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Hasfájás okai (kólika)

Hasfájás okai (kólika)

A kisbabámnak kólikája van, hogyan segíthetek neki?
Az a kisbaba, akit kólika gyötör, éles hangon sír. Fájdalmai vannak. Hasfala gyakran kemény, felhúzza térdét, és gyomorgörcse van. Mindez naponta többször is előfordulhat és különböző ideig tarthat. Egy a lehetséges okok közül, hogy a kisbaba túl sok levegőt nyel kitartó cumizás közben vagy szopáskor nem jól kapja be az anyamellet. A kólika elkerülése végett javítsa legelőször a szoptatási testhelyzetet. Ha a kisbaba nem szopik elég sokáig egy oldalon, az is vezethet hasfájáshoz. A cigarettafüst is rontja a helyzetet.
Ha mindezeket a pontokat megfigyelte, különböző nyugtatási módszereket kipróbált és a kólika mégsem múlik el kizárólag szoptatott kisbabájánál, gondolja végig saját táplálkozását. A tehéntejből készült termékek például azon élelmiszerek közé tartoznak, melyek a leggyakrabban okoznak problémát a kisbabáknál. Legalább egy hétre hagyjon ki minden tejterméket az étrendjéből. Három-nyolc nap után javulást kellene tapasztalnia. Utána vagy még később megpróbálhatja újra bevezetni a tehéntejtermékeket: kezdje kevés kemény sajttal és joghurttal az első héten, a második héten már lágy sajtot is fogyaszthat és így tovább. Ily módon rájöhet arra, hogy mely termékeket viseli el kisbabája és melyikeket nem.
Más élelmiszerek, melyek bizonyos körülmények között kólikát okozhatnak: marhahús, tojás, búza, citrusfélék, egyes zöldségfélék (káposzta- és hagymafajták), sőt, akár vastabletta is. Mindig csak egy élelmiszert hagyjon ki, hogy biztosan megítélhesse a reakciót. Ahogy nőnek a gyerekek, egyre több élelmiszert viselnek el.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ford módszer kialakítása

Az alvási és etetési időbeosztás az első év alatt tíz alkalommal változik meg, hogy minden …

Leave a Reply