Mellbimbóvédő

A bimbóvédő szilikonból vagy latexből van és szoptatás előtt a mellbimbóra szokták helyezni. Így a kisbaba szoptatáskor a bimbóvédővel együtt harap rá a mellbimbóra. Ez a segédeszköz nem ajánlott, mert szopási zavart okozhat és a tej apadásához vezethet. Ezenkívül sokszor nem egyszerű leszoktatni a gyermeket a bimbóvédőről. Csak rendkívüli helyzetben, szakember segítségével és nagyon rövid ideig használjon bimbóvédőt. Előfordul, hogy a gyermekágyas édesanyáknak bimbóvédőt ajánlanak és később nehézségei támadnak, ha meg akar tőle szabadulni.
Könnyebben boldogul a kíméletes leszokratással, ha higgadt, türelmes és elszánt. Próbálja meg kisbabáját újra és újra bimbóvédő nélkül mellre tenni, különösen, ha már éhsége első jeleit észreveszi vagy ha gyermeke még nincs teljesen ébren. De szakítsa félbe azonnal a próbálkozást, ha úgy érzi, a kisbaba frusztrált és sírni kezd.
Ha bimbóvédővel szoptat, ügyeljen arra, hogy kisbabája optimálisan harapjon rá a mellére. Szoptatás közben is megpróbálhatja a bimbóvédőt kihúzni, vagy egy pillanatra hagyja abba a szoptatást és valaki más húzza le villámgyorsan a védőt, miközben Ön már gyorsan ismét mellre is teszi kisbabáját. Mindez csak akkor működik, ha a bimbóvédő nem túl vastag. Könnyebbé teszi az átmenetet az olyan bimbóvédő, melynek használatakor a kisbaba felső ajka érintkezik az anya bőrével. Vannak édesanyák, akik mindig egy kicsivel többet levágnak a bimbóvédő széléből, mígnem anélkül is megy a szoptatás. A leszoktatásban segíthet egy szakember támogatása.
Ha a fenti javaslatok nem vezetnek sikerhez, kisbabája viszont jól gyarapszik és Önnek is elegendő teje van, ne bosszankodjon, szoptasson inkább bimbóvédővel. Előfordulhat, hogy a kicsi később magától is lemond róla.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Elválási félelem

Egy-két éves gyerekeknél az ún. animisztikus gondolkodásig jut el a gyerek, ami azt mutatja, hogy …

Leave a Reply