Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mi az a bababarát kórház?

Mi az a bababarát kórház?

Az UNICEF és a WHO független szak-értói helyszíni vizsgálatot követően a kórházaknak bababarát jelzőt adományozhatnak. Ennek feltétele, hogy a kórházak kövessék azt a 10 lépésből álló programot, melyek elősegítik a szoptatást a gyermekágyas időszakban. Általában két év telik el, míg egy kórház bababaráttá válik. Ezalatt a személyzet továbbképzéseken vesz részt és belső megbeszélésein intenzíven foglalkozik a szoptatás témakörével.
A bababarát kórházak címét megtudhatja a szoptatást védő civil szervezetektől. Magyarországon jelenleg kilenc bababarát kórház van, és a cím várományosa három kórház.
Természetesen sok kórházban fáradoznak bababarát megnevezés nélkül is a munkatársak, hogy támogassák az anyákat a szoptatásban. Legjobb, ha már előre elgondolkodik azon, hogyan képzeli a szoptatás kezdetét és időben beszél erről a kórházi személyzettel.
A bababarát kórház kezdeményezés sok pozitív változást hozott a szülészeti osztályokon. 10-15 évvel ezelőtt például még kivételnek számított, ha egy anyának megengedték, hogy éjjel-nappal magánál tartsa a gyermekét. Bár manapság sem gyakorolják mindig, de majdnem minden kórházban adott a lehetőség – és ez nagy előrelépés az anyák és gyermekeik számára.
Tíz lépés, mely a bababarát kórházhoz vezet:

  1. Az intézmény rendelkezzen írásos szoptatási irányelvekkel, amelyeket rendszeresen ismertessenek az egészségügyi dolgozókkal.
  2. Minden egészségügyi dolgozó kapjon megfelelő gyakorlati felkészítést az irányelvek alkalmazásához.
  3. Tájékoztassák a várandós anyákat a szoptatás előnyeiről és módjáról.
  4. Segítsék hozzá az anyákat, hogy az újszülöttet már a szülést követő első fél órában mellükre tehessék.
  5. Mutassák meg az anyáknak, hogyan kell szoptatni és a tejelválasztást fenntartani, még akkor is, ha valamilyen okból el vannak különítve gyermeküktől.
  6. Csak orvosi javaslat alapján kapjon a gyermek más ételt vagy italt.
  7. Legyen általános gyakorlat az anya és az újszülött együttes elhelyezése a nap 24 órájában.
  8. Ösztönözzék az anyákat arra, hogy az újszülött igényeinek megfelelően szoptassanak.
  9. Szoptatott csecsemőnek ne adjanak cumit.
  10. Támogassák a szoptatást segítő anyacsoportok létrehozását, és az egészségügyi intézményekből távozó anyákat irányítsák ezekhez.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás