Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szoptatáskor megtanulta – később fellhasználhatja

Szoptatáskor megtanulta – később fellhasználhatja

A szoptatás időszaka megváltoztatja Önt, mint anyát és mint nőt. Később is emlékezni fog a szoptatáshoz való hozzáállására és bizonyos folyamatokra, amiket a szoptatás idején tanult. Ebből kifolyólag néha ösztönösen fel fogja ismerni, hogyan kell viselkednie egyes helyzetekben.
A szoptatás tapasztalatai alapján bizakodva nézhet a jövőbe, és már tudja, hogy gyermeke jelezni fogja szükségleteit; és ha nem ért meg azonnal egy jelzést, azok egyre erősebbek lesznek. Nem kell tehát előre leolvasnia gyermeke szájáról a kívánságait. Szoptatás közben megtanulta azt is, hogy a baba legfontosabb igényeit figyelembe vegye és segítsen abban, hogy gyermeke saját maga elégíthesse ki ezeket.
A szoptatás nevelési szemléletet is tükröz. A gyereknek előkészített környezetre van szüksége, amiben egy szeretett személy fontos szerepet játszik. A kisbaba ezt a táplálékforrásban, anyja mellén találja, az idősebb gyerek pedig különböző testi és szellemi táplálékforrásokban, de a szeretetteljes kapcsolat biztonságában. A gyermeknek támogató, vezető, okos kezekre van szüksége – a kisbabának az édesanyja kezeire, aki tudja, hogyan tegye legjobban mellre, hogy lehetővé váljon a baba számára a hatékony szopás.
A leglényegesebbet azonban a gyermek maga szerzi meg aktív és intenzív tevékenységével: a kisbabáknál ez az anyamell kiürítése, idősebb gyerekek esetén pedig a fejlődéshez szükséges számos tevékenység. A gyerek megtanulja milyen érzés, ha kielégítik szükségleteit, hisz kisbabaként is érzi, milyen a jóllakottság és a nyugalom érzése. Tehát az anya szerepe a nevelési folyamatban: okosan, gyengéden irányítani és szeretetteljesen kísérni.
A szoptatás ritmusa is segítség lehet a későbbi folyamatok megértéséhez. A gyermek jelentkezik, szopik, elengedi a mellet. Ez kü-lönböző formákban a felnőtté válásig újra és újra ismétlődik azáltal, hogy az édesanya reagál gyermeke szükségleteire, támaszt nyújt neki és táplálja, aztán pedig elengedi. A kisgyermek újra meg újra meg akar bizonyosodni édesanyja szeretetéről, majd ismét felfedezőútra szalad. Az iskolás gyermek büszke önállóságára, de este úgy szeretne odabújni a mamához, mint egy kisbaba. A felnövekvő gyermek első nagyobb vállalkozásait tervezgeti, és ezekről csak úgy mellékesen, hanyagul mesél a konyhaasztalnál. Ezeket a folyamatokat Ön már megismerre a szoptatás során. Ez a tapasztalat később segítségére lesz, hogy a hasonlóságokat felismerje és megfelelően reagáljon az adott helyzetre. Az életkornak megfelelő testkontaktus kézenfekvő lesz, jobban fogja figyelni gyermekét, ha érzi, hogy elbizonytalanodott, és vissza fog vonulni, ha sok önbizalom árad belőle. A szoptatás jó iskola az odafordulás és elengedés közötti egyensúly megtalálásához.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az anyatej összetétele

Az első tejet, amit a melled termel, kolosztrumnak, vagy elő- tejnek hívják, Ennek magasabb a …

Leave a Reply