Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Testvérek egyidejű szoptatása

Testvérek egyidejű szoptatása

Ha a terhesség alatt szoptatta az idősebb gyermekét, gyakran a szülés után is továbbszoptatja. A nagyobb gyerek látja, hogy a kicsi szopik és természetesen ő is szeretne. Az idősebb gyerek egy ideig mindent szeretne, ami a kisbabával történik. Még az is lehet, hogy jóval gyakrabban szeretne szopni, mint eddig. Ha kívánságait lehetőség szerint teljesíti, nemsokára visszatér saját, megszokott ritmusához. A két gyerek egyidejű szoptatása esetén – amit „tandemszoptatásnak” is hívnak – fontos a nagyobb gyerekkel néhány szabályban megállapodni, például: „a kisbaba mindig előnyt élvez” vagy „esténként mindig szophatsz”. Azok, akik a tandemszoptatás mellett döntenek, tudják, hogy a kisbaba iránti féltékenység lényegesen kisebb lesz és gyakran hosszú távra szoros kapcsolat alakul ki a testvérek között. A szoptatási időszak végével kettőjük kapcsolatában új fejezet kezdődik. Az első hetekben és hónapokban a kisbaba táplálása és ápolása állt az előtérben. Most már kíváncsian leskelődik gyermeke főzés közben az asztal túloldaláról, és részt akar venni az Ön tevékenységeiben. Mindkét oldalon új igények merülnek fel. A közelség, a kötődés, a kölcsönös megértés, a lelki és testi táplálék iránti vágy azonban továbbra is alapvető marad. A gyermek növekedésével ezek az igények folyamatosan változnak, és egyre sokrétűbbek lesznek.
Míg gyermekét az első hónapokban tejjel táplálta, később változatos és rendszeres étkezésekről kell gondoskodnia. A szoptatás idején a szopással, az anyamellel nyújtott gyermeke számára biztonságot, védelmet és közelséget. A bensőséges testkontaktus iránti igény anya és gyermeke között az elválasztás után is fennmarad, de már más módon: lehet megölelni, kézen fogva sétálni, fejét simogatni vagy este a szülők ágyában összebújni – és még számtalan lehetőség
kínálkozik. A„beszélgetés” közöttük a kisbaba éhségére és jóllakottságára irányuló jelzéseivel kezdődött. Az idő múlásával kommunikációjuk a kibontakozó beszéddel, gesztusokkal, könnyekkel és ölelésekkel gazdagodott. Az örömöt, amit az újszülött táplálása és a gondoskodás okozott, új feladatok ellátása váltja már fel. Most arról van szó, hogy gyermekének biztonságos, ám ingergazdag környezetet teremtsen és szeretettel kísérje őt fejlődése egyes állomásain, hogy szabadon kibontakoztathassa képességeit.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyerek fegyelmezése

Egyéves kor alatt ritkán szorul a kisgyerek fegyelmezésre. Az ilyen korú kisbabának még nem lehet …

Leave a Reply