Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Elválasztás és teherbeesés

Elválasztás és teherbeesés

Vegyes érzelmek
Ha vegyes érzelmei vannak az elválasztással kapcsolatban, függetlenül attól, hogy a kezdeményezés Öntől származik vagy gyermekéből fakad, beszélje meg ezeket valakivel, akiben megbízik. Az elválasztás, a szüléshez hasonlóan, újabb lépés a gyermek leválására az anyjáról és fordítva. Mint édesanya egyrészt persze örül gyermeke fejlődésének, másrészt viszont talán szomorú, hogy véget ért ez a visszahozhatatlan időszak. A következő években még sok hasonlóan keserédes elválást fog megélni, míg gyermeke öntudatos, önálló emberként a saját útját nem kezdi járni.
A mell visszafejlődése
Az elválasztás során melle lassan visszafejlődik: a mirigyállomány ismét kisebb lesz. A szoptatás későbbi fázisában egyébként sem olyan nagy már a mell, mint az elején. Tejet azonban továbbra is a szükségleteknek megfelelően termel. A lassú eiválasztási folyamat végére a mirigyállomány eléri ugyan kiindulási nagyságát, de a zsírszövet még nem épült fel újra, ami azt jelenti, hogy a melle egy kicsit még kisebb lehet, minr a terhesség előtt. Az elválasztás után a zsírszövet szép lassan újra felépül, és a melle ismét eléri a megszokott méretét.
Ha gyorsan kell gyermekét elválasztania, melle nem tud lassan visszaalakulni, aminek feszítő érzés és a tejjáratok elzáródása lehet az eredménye. Egyes anyák a gyors elválasztás után még egy ideig érzik a tejet a mellükben és ki is tudják fejni. Ez a folyamat azonban magától véget fog érni.
Teherbeesés a szoptatás alatt
Vannak édesanyák, akik a szoptatás ideje alatt (főleg az elhúzódó szoptatás idején) újra teherbe esnek. A szoptatott gyereknek ilyenkor is szüksége van törődésre és valószínűleg továbbra is szopni szeretne. Szövődménymentes terhesség esetén ez járható út, sem a magzat, sem az anya miatt nem kell aggódni. Egyetlen kivétel, ha erős és tartós korai fájások lépnek föl. Ebben az esetben kíméletesen válassza el a kisgyereket. Az anyatej íze megváltozik, a szoptatott gyerek ezt észreveszi és némelyik nem kíván szopni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segítség a beszédtanuláshoz

A gyerek tőlünk könnyebben tanulja meg a beszédet, mint bárki mástól, azt azonban ne várjuk …

Hozzászólás