Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptató anya étrendje

A szoptató anya étrendje

Az anyatej legfontosabb összetevőire – fehérje, tejcukor, zsír, kalcium – a szoptató anya étrendje nem hat közvetlenül, ha ugyanis hiányosan táplálkozik, saját szervezetétől vonja el a szükséges mennyiséget.
Zsírsav-, A vitamin-, a B2-vitamin-, a biotin-, a B12-vitamin, a folsav- és a C-vitamin-tartalmát azonban befolyásolja az étrend. Ha az anya keveset fogyaszt belőlük, mennyiségük jelentősen csökken az anyatejben. Bizonyos körülmények között az anyatej cink-, fluor-, vas-és D-vitamin-tartalma sem független az anya táplálkozásától.
A szoptató anya étrendjét tehát úgy kell összeállítani, hogy minden tápanyag megfelelő mennyiségben jusson a szervezetébe. Ez leginkább úgy érhető el, ha változatosan étkezik, ha ugyanazok az ételek nem ismétlődnek túl gyakran. Ha észreveszi, hogy bizonyos ételek fogyasztása után (pl. fokhagyma, erős paprika) kevésbé ízlik a teje a csecsemőnek, hagyja ki az étrendjéből ezeket.
Megfelelő tejprodukció esetén átlagosan naponta 850 milliliter anyatej termelődik. Tehát ennyi folyadékkal és a saját energiaszükségletének 25-30 százalékával (tehát átlagosan napi 600-700 pluszkalóriával kell a szoptató anyának többet fogyasztania.
Dohányzás
A dohányzás csökkenti a tejképződést! A nikotin nemcsak átjut az anyatejbe, hanem fel is dúsul benne: koncentrációja az anyatejben csaknem háromszor akkora, mint a dohányzó anya vérében. Azok a kisbabák, akinek az édesanyja 20 cigarettánál többet szív naponta, néha hánynak, illetve hasmenésük van.
Kávé, alkohol
Az elfogyasztott koffeinnek kb. egy százaléka, az alkoholnak kb. egynegyed százaléka kerül az anyatejbe. Egy-egy kávé vagy alkoholos ital tehát veszély nélkül fogyasztható. Némelyik csecsemő azonban érzékeny lehet még kis mennyiségű koffeinre is; nyugtalanná, ingerlékennyé válik.
Gyógyszerek
Egyes gyógyszerek – hashajtók, nyugtatók, bizonyos antibiotikumok is – átkerülnek az anyatejbe. Gyógyszert tehát csak orvosi utasításra szedjünk: ő olyat választ számunkra, ami a csecsemőre veszélytelen.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply