Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A szoptatás öröme

A szoptatás öröme

NÉHÁNY GYAKORLATI TANÁCS, HOGY ÖRÖMÜNK TELJÉK A SZOPTATÁSBAN
Születéskor csaknem valamennyi édesanya megpróbálja szoptatni csecsemőjét, de a hetek múlásával sokan hagyják abba mert úgy tapasztalják, hogy nincs, vagy nincs elég tejük. Nem szabad ilyenkor könnyen feladni: türelemmel, hozzáértő személyek (gyermekorvos, védőnő, dietetikus, szülő, tapasztalt barátnő stb.) gyakorlati segítségét, tanácsait megfogadva a legreménytelenebbnek tűnő esetekben is sikerülhet végül a szoptatás.
Az első mellre helyezés
Még a szülőszobán, fél illetve egy órával a szülést követően tegyük mellre a babát. Tapasztaljuk majd, hogy ösztönösen keresi a mellbimbót. Szopóreflexe már a méhen belül kifejlődött, és közvetlenül a szülést követően a legerősebb.
A tejképződést a szopás ingere váltja ki
A szoptatás sikere érdekében minél hamarabb és minél gyakrabban alkalmazzuk ezt az ingert. Egy-egy alkalommal (általában) csak az egyik mellről szoptassunk. Kezdetben, a tejképződés megindulásakor a tejprodukció fokozása érdekében átmenetileg szoptathatunk mindkét mellből, mert ha egy-egy mell kiürítésére csak ritkán kerül sor, nem szaporodik megfelelően a tejmennyiség. A mindkét mellből történő gyakori szoptatás a mell túltelítődését is csökkenti.
A napi tejprodukció azonos akár egy, akár két mellből szoptatunk. Ha a képződő tejmennyiség már kielégíti a baba igényét, térjünk vissza az egy mellből való szoptatáshoz, mert különben a csecsemő ellustul csak addig fog szopni egy oldalon, amíg könnyen jön a tej, s ahelyett, hogy kiszopná az összes tejet, vár a másik oldalra, ahol ismét könnyebben jut hozzá.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply