Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Szoptatási aggodalmak

Szoptatási aggodalmak

Hányszor szoptassunk?
Legjobb, ha a kórházban az édesanya az újszülöttel közös szobába kerül (rooming-in), mert módjában áll olyan gyakran szoptatni,
ahogy azt a baba kívánja, akár két óránként is, és éjszaka is. Ha nem jelez gyakrabban, három óránként, azaz napjában hatszor-hétszer mindenképpen tegyük mellre. Alkalmazkodjunk a baba egyéni igényéhez. Pár hét alatt kialakul a saját három-négy óránkénti táplálkozási ritmusa. Ne ragaszkodjunk merev szoptatási sémákhoz. Ne ébresszük fel a mélyen alvó csecsemőt, de sírni se hagyjuk, mert „még nem jött el a szoptatás ideje”.
Megengedhető-e az éjszakai szopás?
Éjszaka is szoptassuk meg a babát, ha kívánja, de legyünk csendesek, ne kapcsoljunk “nagyvillanyt”, hogy éreztessük a nappal és az éjjel közti különbséget.
Mennyit szopik a baba?
Az az ideális, ha a legkisebb mennyiséget fogyasztja, amelyen jól fejlődik. Ez az első napokban csak pár grammm. Azonban erre a pár grammra az újszülöttnek nagy szüksége van. Sok védőanyag van benne, s magas sótartalma serkenti az újszülött bélmozgását, s első székletének, az úgynevezett magzatszuroknak az ürítését.
Hét-tíz nap után a napi anyatejszükséglet általában a testsúly egyhatod része (testsúlykilogrammonként 150 milliliter). Ez azt jelenti, hogy egy 4000 grammos csecsemőnek 600 milliliter a napi anyatejszükséglete. Ha ezt a mennyiséget elosztjuk a szopások számával, megkapjuk az egy szopásra eső adagot. A tejmennyiség azonban szopásonként változik.
Eleget szopik-e a baba?
A szopott tej mennyisége a csecsemő szopás előtti és utáni megmérésével ellenőrizhető.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás