Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Anyatej és tápszer

Anyatej és tápszer

A gyermek jogai közül az egyik legfontosabb a természetes tápláláshoz, az anyatejes tápláláshoz való jog, mert minden tápszernél értékesebb táplálék az anyatej. Előfordulhat azonban, hogy minden próbálkozásunk ellenére sincs elegendő tejünk. A kérdés ilyenkor már nem úgy merül fel, hogy anyatej vagy tápszer (hiszen ennek megválaszolása egyértelmű: anyatej), hanem úgy, hogy tápszer vagy tehéntej. Sok édesanya úgy gondolja, hogy a tápszer az állattenyésztésben használatos tápokhoz hasonlóan fokozott gyarapodásra serkenti, „csak felfújja” a csecsemőt. Mások a tehéntejet természetes, a tápszereket azonban mesterséges táplálékoknak, pótszereknek tartják.
Az anyatej helyettesítésére ne tehéntej hígítást, hanem csecsemőtápszert adjunk. Az anyatej a csecsemő szükségletéhez, míg a tehéntej, s a kecske meg a többi állat teje a saját kicsinyeinek a szükségletéhez igazodik. Ha csecsemőt akarunk táplálni vele, a tehéntej tápanyag-összetételét mind mennyiségi, mind minőségi szempontból a csecsemői igényéhez kell igazítani. Ezt a célt szolgálják a tejhígítások is (5százalékos nyákoldattal). A hígítás azonban nem oldja meg a kérdést. A tehéntej fehérjetartalma például kb. két és félszer akkora, mint a női tejé. Ezt hígítással lehet csökkenteni. De a fehérjének nemcsak a mennyisége, hanem a minősége is eltér az anyatejétől (a tehéntej főleg nehezebben emészthető kazeint tartalmaz, az anyatej savófehérjét.
Az anyatej- és a tehéntejfehérje aminosav összetétele is különböző. A tápszerekben a fehérje minőségét az anyatejéhez teszik hasonlóvá, míg a tejhígítás ezen nem tud segíteni, hígítással csak a fehérje mennyiségével csökkenthető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás