Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Ha kevés az anyatej

Ha kevés az anyatej

A leggyakoribb ok, hogy az emlő nem kap kellő ingert, és ezért kevesebb anyatej képződik. A tejtermelés alapvetően a “kereslet-kínálat” elvén működik: ha többre van szükség, még több termelődik – természetesen ha a mell alaposan kiürül.
A szorongás, izgalom gátolja a tejkiürülési reflex működését, így a képződött anyatej nem tud eltávozni. Ha kevés az anyatej, azt szokták tanácsolni, hogy a szoptató nő táplálkozzon jobban és pihenjen eleget. Egyen több salátát, gyümölcsöt, tojást, igyon tejet, gyümölcslevet! Az anya pihenése azonban sokszor a látogatók miatt nehezen biztosítható. Gyakori oka ez az elmaradt fejéseknek is. A tejet nem az emlőben, hanem kifejve a hűtőben kell őrizni!
A fogamzásgátló tabletták szedése a tej elapadásával jár. A szoptató nőnek nem kell félnie a terhességtől, ha elég gyakran (legalább naponta hatszor) szoptat. A természeti népek túlnépesedésének éppen az egyik legfontosabb gátló tényezője az, hogy amíg az anyák szoptatnak, nem következik be újabb terhesség.
A legtöbb anyának van kritikus periódusa a szoptatási gyakorlatban, amikor úgy érzi, kevesebb teje képződik a kívánatosnál.
Az egyik ilyen időszak néhány nappal a szülés után, az első otthon eltöltött napokban lehetséges. Az újszülöttek ekkor négy-hét naposak, a kezdeti aluszékonyság elmúlik, egyre élénkebbek, éberebbek és egyre többet sírnak. Az anya eddig jószerével alig tapasztalta a gyermeke sírását, már csak azért sem, mert a szülészeten az újszülött a csecsemő osztályon volt, bár manapság gyakori, hogy egy szobában tartózkodik a csecsemő és az anya, esetleg éjszakára lehet az újszülött osztályra “vitetni” pihenés céljából.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisgyermek fogalomalkotása

A fogalomalkotáshoz és a fogalmak alkalmazásához először meg kell értenie a gyereknek a „hasonló” és …

Hozzászólás